IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската GAC ще строи фабрика в Мианмар въпреки размириците в страната

Концернът планира електромобилите да представляват половината от продажбите му до 2035 г., докато останалият дял трябва да принадлежи на хибридните модели

13:35 | 22.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Концептуалният автомобил на GAC Entranze. <em>Снимка:&nbsp;Daniel Acker/Bloomberg</em></p>

Концептуалният автомобил на GAC Entranze. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Китайският автомобилен производител Guangzhou Automobile Group (GAC) продължава напред със своя план за производството на превозни средства в Мианмар като част от амбициозната си стратегия за интернационализация на бизнеса си, съобщава Nikkei Asia Review.

"Нашият завод в Янгон се намира в начален етап на строителството, като работата по изграждането му не е засегната от (политическите) вълнения в страната", казва в интервю за Nikkei Бен Чан, генерален директор на звеното за двигатели на GAC.

За сметка на това много инвеститори от Япония и  от други страни задържат своите инвестиционни планове относно Мианмар или вече са ги оттеглили заради продължаващите размирици между протестиращите и военното правителство, което извърши преврат по-рано тази година. 

Оттогава около 739 граждани са били убити, според Асоциацията за подпомагане на политическите затворници в Мианмар. Десетки китайски фабрики са атакувани или изгорени, като имуществените загуби възлизат на 37 млн. долара, тъй като някои протестиращи смятат, че Пекин стои зад преврата, според китайското посолство в страната.

Японският автомобилен производител Toyota Motor планираше да открие нова фабрика за 52 млн. долара през този месец, но се отказа заради продължаващите вълнения.

Миналата година в Мианмар са били продадени 17 707 нови автомобила, докато броят на произведените възлиза на 10 753 превозни средства, според данни на ASEAN Automotive Federation.

Избухването на пандемията от коронавирус води до спадовете от съответно 19,2% и 30,6% спрямо нивата на продажбите и производството на автомобили от 2019 г.

Световната банка прогнозира, че икономиката на Мианмар ще се свие с 10% тази година.

Чан не уточнява през кой месец трябва да отвори фабриката на GAC нито нейния производствен капацитет. Заводът е съвместно предприятие с LS Automotive, местна компания, която разпространява автомобилите на GAC в страната от 2016 г.

Най-продаваният нов автомобил в Мианмар принадлежи на японския автомобилен концерн Suzuki Motor, като модел на Toyota остава на второ място с голям разлика.

Общо 98% от приходите на GAC идват от Китай, което се равнява на 63,16 млрд. юана (9,72 млрд. долара) за 2020 г., като групата отчита, че приходите от други пазари нарастват с 18 на сто. Концернът има експозиция към пазари като Филипините, Чили, Русия и Саудитска Арабия.

"Ще се съсредоточим върху тези основни пазари, като разширим марките си, за да достигнем до съседните страни", изтъква Чан.

Групата е продала през миналата година 2,03 млн. превозни средства в Китай, отчитайки нетна печалба в размер на 6,05 млрд. юана.

GAC е четвъртият по големина автомобилен концерн в Китай с пазарен дял от 8 на сто. Общо 83% от продажбите на концерна се дължат на съвместни предприятия с Honda Motor, Toyota, Fiat Chrysler и Mitsubishi Motors.

Групата прогнозира 10% ръст на продажбите през тази година, благодарение на 10-те нови и актуализирани модела, както и поради възстановяването на търсенето след пандемията. Международният фокус на GAC е върху четири конвенционални модела и два електрически автомобила.

Относно усилията на китайското правителство да ограничи нивата на въглеродните емисии GAC изтъква, че електрическите превозни средства ще представляват половината от продажбите на компанията до 2035 г., докато останалият дял ще принадлежи на хибридните модели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още