IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът на ЕС се прицелва във Volkswagen заради употребата на нелегален софтуер

Делото, заведено от потребители в Австрия, е свързано със софтуер, управляващ вентил за рециркулация на отработените газове от изхода на двигателя

22:27 | 23.09.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Софтуерът, използван от германския автомобилен концерн Volkswagen Group за блокиране на емисиите на вредни газове въз основа на външната температура и надморската височина, е незаконен и не може да бъде оправдан от неговата роля за защита на двигателя, споделя пред Ройтерс съветник от Върховния съд на Европейския съюз (ЕС).

Констатацията, ако бъде потвърдена от Съда на ЕС, ще бъде поредният удар за Volkswagen от поредица от съдебни дела, свързани с употребата на нерегламентиран софтуер.

Делото, заведено от потребители в Австрия, е свързано със софтуер, управляващ вентил за рециркулация на отработените газове от изхода на двигателя. Това намалява емисиите на азотен оксид, които могат да причинят дихателни проблеми при хората.

Софтуерът затваря клапана при външни температури над диапазона 15-33°С и при надморска височина от над 1000 метра, увеличавайки по този начин отделяните емисии на азотен оксид. Когато е отворен клапанът, количеството емисии намалява.

Потребителите твърдят, че това е забранено устройство, за което трябва да бъдат компенсирани.

В своето правно становище генералният адвокат на Съвета на ЕС Атанасиос Рантос отбелязва, че през декември миналата година съдът е постановил, че софтуерът е незаконен, дори ако допринася за предотвратяване на стареенето или запушването на двигателя.

Рантос посочва, че температурният прозорец не е представителен за реалните условия на шофиране в Австрия и съседна Германия, тъй като средната температура там е значително по-ниска от 15°С. Превозните средства в тези страни много често се използват при надморска височина от над 1000 метра.

Софтуерът е "обречено устройство", изтъква Рантос, добавяйки, че ролята му за защита на компонентите не може да се използва като оправдание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
В Германия чак пък голяма част от автомобилите да се използват на надморска височина над 1000 метра.Айде бе.Огромната част от територията на Германия е под 1000 метра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
Solar Power
преди 2 години
Не само руснаците печатат рубли :) Другите също печатат долари и евро....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
Solar Power
преди 2 години
Ами не :) Купувай си бъфалота редовно. Скоро обаче минах на PAXG. Имаш крипто злато което можеш да продадеш веднага няма нужда да го съхраняваш и пращаш някъде а на всичкото отгоре докато ми стои на борсата ми носи 5% доходност годишно +- ръста/спада на цената на златото :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
Упс, а това янките са си го признавали много години.. Или да?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
Съдът на ЕС се прицелва във Volkswagen заради употребата на нелегален софтуер >> ФЕД има нелегален хардуер - злато на руските императори, врътнато през неосъществена банка със седалище в Испания. Или не ? Или ДА !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още