IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виетнамски производител инвестира 2 млрд. долара във фабрика за е-коли в САЩ

Съоръжението ще разполага с годишен производствен капацитет от 150 хил. превозни средства и се очаква да бъде въведено в експлоатация през 2024 г.

10:08 | 30.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Виетнамският производител на електрически превозни средства VinFast заяви, че ще започне изграждането на фабрика в Северна Каролина, САЩ, по-късно тази година, съобщава Bloomberg.

Заводът ще бъде разположен в технологичния район Triangle Innovation Point в окръг Чатъм, съобщи главният изпълнителен директор Ли Ти Ту Туй. Очаква се съоръжението да бъде въведено в експлоатация през втората половина на 2024 г., а първоначалната инвестиция ще бъде в размер от около 2 млрд. долара, допълни тя.

Новината може да подкрепи плановете на VinFast за осъществяване на първично публично предлагане в САЩ.

„Започнахме проектирането и бързаме да финализираме плана за изграждане на фабриката, като целта да започнем производството от юли 2024 г.“, посочва Туй. 

Основателят на VinFast Фам Нат Вонг е вложил 2 милиарда долара от богатството си в това начинание. Това е потенциално рисков ход, като се има предвид, че много други конкуренти вече са инвестирали в планове за разширяване на американския пазар на електромобили, само за да се провалят.

Заводът в Северна Каролина е първата фаза на планиран от VinFast комплекс в САЩ, чиято инвестиция според Туй ще достигне 6 млрд. долара.

Президентът на САЩ Джо Байдън коментира в Twitter плановете на VinFast за Северна Каролина, посочвайки за размер на инвестицията 4 млрд. долара, която ще създаде повече от 7000 работни места.

Съоръжението ще разполага с производствен капацитет от 150 хил. електрически автомобила годишно, като също така ще произвежда електрически автобуси и батерии, добави Туй. Това ще бъде втората автомобилна фабрика на VinFast след тази в пристанищния град Хайфон, Северен Виетнам. Компанията очаква да започне производството в завода си за батерии в централната провинция Ха Тин в края на тази година, изтъква още тя.

VinFast планира да започне да доставя автомобили в САЩ, Канада, Франция, Германия и Нидерландия в края на 2022 г. Цените за електрическите джипове VF8 и VF9 ще варират от 41 хил. долара до 61 хил. долара.

Кен Фонг, анализатор в Bloomberg Intelligence, посочва, че глобалните продажби на VinFast на електрически превозни средства могат да доведат до дългосрочен растеж на компанията-майка Vingroup JSC.

Туй, която изпълнява и длъжността заместник-председател във Vingroup, заяви, че компанията има за цел да продаде общо около 700 хил. до 1 милион електрически коли в рамките на пет до шест години. VinFast е получила 50 хил. поръчки в световен мащаб за своите модели VF8 и VF9, добави още тя.

Целта е амбициозна в сравнение с други, по-известни азиатски автомобилни производители. Китайската Nio Inc. отпразнува производството на 100-хилядния си автомобил едва през април 2021 г. след почти три години на производствена дейност.

Много компании се провалиха в опита си да осъществят подобни мащабни проекти. Fisker Automotive Inc. произвеждаше хибридни автомобили преди да подаде заявление за защита от фалит. Coda Holdings Inc. продаде по-малко от 100 превозни средства, а Faraday Future Intelligent Electric Inc. в крайна сметка продаде терена в Невада, където щеше да строи фабрика. Редица производители на електромобили, които се листнаха на борсата чрез SPAC компании, също изпитват сериозни затруднения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още