IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen ограничава производството във Волфсбург заради липсата на чипове

Концернът изгражда нов завод за батерии в Китай с производствен капацитет до 180 000 броя

15:31 | 23.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Следващата седмица германската автомобилна група Volkswagen ще редуцира производството в основния си завод във Волфсбург, Германия, тъй като глобалният недостиг на полупроводници и електронни компоненти продължава да помрачава представителите на индустрията, съобщава Automotive News Europe.

Производствената линия, на която се сглобява емблематичният за компанията модел Golf, ще работи само с една смяна от понеделник до четвъртък, а ситуацията за петък все още не е изяснена, споделя говорител на концерна.

Други линии, на които се изграждат моделите Touran, Tiguan и Seat Tarraco, ще преустановят временно работа или ще работят при максимално ограничено производство. 

Volkswagen беше принуден да спре или ограничи операциите си във Волфсбург няколко пъти тази година поради проблемите с доставките на чипове, които намират широко приложение при съвременните автомобили.

Ръководствата на Volkswagen, Daimler и BMW предупредиха по време на автомобилното изложение в Мюнхен по-рано този месец, че недостигът на полупроводници може да продължи до 2023 г., преди да бъде преодолян.

Консултантската компания IHS Markit намали прогнозата си за автомобилното производство за тази година с 6,2% поради проблемите при предлагането.

Volkswagen също така обяви, че изгражда нов завод за батерии за електрически превозни средства в китайския град Хъфей. Заводът ще бъде въведен в експлоатация през 2023 г.

Концернът заяви, че ще инвестира повече от 140 млн. евро в завода до 2025 г.

Първоначалният производствен капацитет на завода ще бъде от 150 000 до 180 000 батерии годишно, предназначени за местно производство на електромобили.

Volkswagen строи и фабрика за електрически коли в Хъфей съвместно с JAC Motors. Германската компания притежава и дял в производителя на батерии Gotion, също базиран в града.

От началото на годината германската група пусна на китайския пазар пет електрически модела от серията ID. Концернът е продал около 7000 електрически превозни средства в Китай през август, като има за цел да достави общо 80-100 000 електромобила за цялата година.

В момента Volkswagen изгражда три съоръжения за производство на батерии в Азия, Европа и САЩ, за да може да отговори на нарастващото търсене в бъдеще.

Водещият завод за батерии на автомобилния производител в Брунсвик, Германия, е готов да произвежда до 500 000 батерии годишно.

Volkswagen планира да изгради заводи и в Млада Болеслав, Чехия, и Чатануга, САЩ, като идеята на концерна е да произвежда над 1 млн. батерии годишно след няколко години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:08 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още