Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Образование

Правителството одобри 4,7 млн. лева за развитие на образованието

Половината от средствата ще се насочат към ремонт на учебни кабинети и класни стаи. Предвидени са пари за нови книги за библиотеките

Правителството одобри 4,7 млн. лева за развитие на образованието

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Общините ще получат общо 4,68 млн. лева за дейности по национални програми за развитие на образованието през 2021 година, стана ясно след края на заседанието на служебното правителство.

Повече от половината от тези средства - 2,56 млн. лева, се отпускат по Национална програма "Осигуряване на съвременна образователна среда" за 35 профилирани гимназии и средни училища, в които се провежда профилирано обучение по физика и астрономия, химия и опазване на околната среда или биология и здравно образование, посочват от правителствената пресслужба.

Парите ще бъдат насочени за ремонт на учебни кабинети и класни стаи, като допълнително ще се осигури обзавеждане и оборудване.

В други 78 училища ще се изградят стаи за дейности по интереси. Планира се закупуване на материали, консумативи и игри.

С решение на правителството 85 училища ще получат 437 хил. лева за закупуване на книги за библиотеките и създаване на кътове за четене.

За Национална програма "Информационни и комуникационни технологии в системата на предучилищното и училищното образование" се отделят 853,6 хил. лева, които ще бъдат разпределени за 138 училища . Те ще се използват за изграждане или доизграждане на безжични интернет мрежи и създаване на нови Wi-Fi зони.

Правителството одобри и почти 492 хил. лева  за Национална програма "Участвай и променяй - родителят, активен партньор в училищния живот". По нея 181 общински училища ще изплатят възнаграждения на класните ръководители за допълнителна работа, свързана с планиране, организиране и провеждане на срещи с родителите.

Мероприятията са извън нормата за задължителна преподавателска работа. За един час учителите ще получават по 12 лева. Отделно ще се заплаща на външни лектори, известни личности и специалисти, които ще се включват в срещите.

Още 754 хил. лева се разпределят по програмата "Професионално образование и обучение".  Средствата ще получат 14 общински професионални гимназии и средни училища за осигуряване на съвременна материална база. Оборудването ще бъде съгласувано с бизнеса. Учениците ще имат възможност да работят с нова техника и да придобиват професионални компетенции в реални трудови условия.

Кабинетът одобри 19 хил. лева по Национална програма "Мотивирани учители", които са предвидени за учители-наставници в 55 училища. Тяхната задача е да осигуряват индивидуална подкрепа на 81 новоназначени учители.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Образование
Как онлайн обучението може да запази вроденото любопитство на децата