Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Образование

Учителите получават по 100 лв. допълнително за тестване на учениците

Непедагогическите специалисти получават и два дни допълнителен платен отпуск, ако се имунизират срещу COVID

Учителите получават по 100 лв. допълнително за тестване на учениците

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

По 100 лв. за месеците ноември и декември 2021 г. ще получат учителите и непедагогическите специалисти, които изследват учениците за COVID-19 два пъти в седмицата, за да осигурят присъствено обучение в безопасна среда. Това се договориха Министерството на образованието и науката (МОН), работодателските и синдикалните организации в системата на средното образование.

Подписан е анекс към колективния трудов договор (КТД), който регламентира допълнителното плащане до края на тази година, съобщават от просветното министерство. 

Още по темата

Със същия документ се увеличава с 20 дни размерът на основния платен годишен отпуск за непедагогическите специалисти в детските градини и училищата. Това се прави заради дългите периоди на неприсъствено обучение при висока обща заболяемост или при локално епидемично огнище, през които обслужващият персонал в училищата е в принудителна отпуска. Част от нея досега беше неплатена, посочват от МОН.

Непедагогическите специалисти получават още два дни допълнителен платен отпуск, ако се имунизират срещу COVID-19. Те могат да ги ползват по свое желание след поставяне на първата и/или на втората доза от ваксината.

Учителите, които се ваксинират, имат допълнителни два дни платен отпуск още от лятото. За педагогическия персонал те бяха регламентирани с анекс към КТД от 9 август т.г.

От вчера към присъственото обучение се върнаха 2538 паралелки, 1471 от които са в София. Общо 37 832 ученици в 13 области на страната са били тествани за Covid-19 в класните стаи във вчерашния ден.

Тестването на учениците в клас е новият подход за осигуряване на безопасна среда в училище и връщане към присъственото обучение.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Образование
Н. Денков: Имаме по-къса учебна година и по-дълга лятна ваканция в сравнение с Европа