IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

15% от договорените продажби на жилища в САЩ през юни са били отменени

Повишаването на лихвите по ипотечните кредити охлажда трескавия доскоро апетит на купувачите отвъд Океана

10:19 | 12.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Американският жилищен пазар отчита ръст на процента отменени сделки през юни, тъй като растящите лихви по ипотечните кредити правят домовете по-скъпи и карат някои купувачи да излизат от сделки, пише Bloomberg.

В страната близо 60 хил. продажби на жилища са се провалили през юни, сочи анализ на Redfin.

Това се равнява на 15% от сделките, които са били договорени миналия месец, което е най-високият дял отменени сделки от април 2020 г., когато първите блокади заради COVID замразиха жилищния пазар.

Дори в по-нормални времена сделките може да се провалят по най-разнообразни причини - отхвърляне на заявление за ипотечен кредит или оглед, който разкрива необходимостта от скъп ремонт например. Понякога купувачът просто размисля. През юни 2021 г., когато купувачите не мислеха за непредвидени ситуации и наводниха жилищния пазар, броят на отменените сделки се равняваше на 11% от подписаните договори същия месец. САЩ САЩ

Най-недостъпният жилищен пазар от десетилетия дава на купувачите повече основания да се оттеглят от договори. Пазарът определено е различно място от това, което беше през 2008 г., и малко експерти очакват сходен срив. Но внезапно повишаване на разходите за обслужване на заемите тази година – средната лихва по 30-годишен заем сега е близо два пъти повече от нивото ѝ в началото на годината, бързо започва да охлажда някога трескавия апетит на купувачите.

В Остин, щата Тексас, олицетворение на жилищния бум по време на пандемията, комбинацията от исторически високи цени, растящи лихви по ипотеките и повишаване на данъците охлаждат пазара, коментира брокерът от Redfin Кристал Лопес. Това се прибавя към риска сделката да се провали.

При неотдавнашен случай екипът на Лопес помогнал на клиент да постигне сделка за продажба на инвестиционен имот за около 550 хил. долара. Но нова данъчна оценка удвоила данъка върху дома и купувачът се отказал.

„Веднага щом видях първото прекратяване на договор, знаех, че ще последват още“, признава Лопес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още