IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

550 млрд. долара са вложени в бизнес имоти в света от началото на годината

През третото тримесечие вложените капитали са нараснали с 13% на годишна основа, сочат данни на консултантска компания

11:15 | 19.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След две поредни тримесечия на спад инвестициите в бизнес имоти в света се ускоряват. През третото тримесечие общият им обем е достигнал 205 млрд. долара, което е ръст с 13% спрямо същия период на миналата година, показват данни на консултантската компания JLL. Така инвестициите от началото на годината са достигнали 550 млрд. долара, което е с 1% повече спрямо същия период на миналата година.

Инвестициите в бизнес имоти продължават да се движат от азиатско-тихоокеанския регион, който регистрира нов рекорден растеж, като особено забележително е представянето на Китай и Сингапур. Между юли и септември инвестициите в бизнес имоти в региона са нараснали с 18% до 42 млрд. долара. Това е най-доброто му трето тримесечие в историята, сочат данните на JLL. Обемът от инвестиции от началото на  годината достига 128 млрд. долара, което е нов връх и представлява ръст от 10% спрямо същия период на миналата година.

Въпреки забавянето на световната икономика и растящата политическа несигурност в света бизнес имотите са в добра позиция да продължат силното си представяне, казва Пранав Сетураман от отдел „Изследвания на глобалните капиталови пазари“ в JLL.

“Възвръщаемостта от частни недвижими имоти остава стабилна, а държавните имоти продължават да се представят по-добре от други основни класове активи на глобално равнище. Тъй като обемът от капитали на фондовете, които предстои да бъдат инвестирани,  е близо до най-високото си ниво в историята, инвеститорите запазват интерес към сектора, въпреки че са все по-предпазливи и избирателни“, коментира Сетураман.

Тъй като настоящият цикъл продължава, мениджърите се затрудняват да влагат капитали в среда на високи цени. Запасите от готови средства за инвестиране продължават да растат и достигат рекордните 330 млрд. долара.

Въпреки рекордните инвестиции в азиатско-тихоокеанския регион картината не е еднаква в цял свят. Редица големи сделки в Северна и Южна Америка са допринесли за изненадващото увеличаване на инвестициите през третото тримесечие, слагайки край на периода на спадове.  Инвестициите в региона са нараснали до третото си най-високо равнище в историята през третото тримесечие, с което общият обем на инвестициите от началото на годината е достигнал 245 млрд. долара. Това е ръст от 9% спрямо същия период на миналата година, сочат данните на JLL. Голяма част от растежа се дължи на продажбите на голям портфейл с индустриални имоти в САЩ.

В същото време забавянето на основни пазари в Близкия изток, Европа и Африка като Германия и Великобритания са станали причина инвестициите в региона да намалеят с 13% от началото на годината до 176 млрд. долара. За тримесечието регистрираният спад е от 1%, като привлечените инвестиции от бизнес имотите в региона между юли и септември достига 66 млрд. долара.

Не всички пазари в Европа обаче регистрират спад на инвестициите. Вложените капитали в имоти във Франция, Швеция и Италия са нараснали от началото на годината. Добре се представят и някои от по-малките пазари в региона.
Това вероятно ще се отрази на обемите през 2019 г., казва Сетураман.

„Въпреки че последното тримесечие по традиция е най-натоварено, очакваме инвестициите през цялата година да намалеят с около 5% до около 750 млрд. долара.  Макар Азиатско-тихоокеанският регион да продължава да се представя отлично, а Северна и Южна Америка да изненадаха през третото тримесечие, общият спад ще се дължи основно на слабостта на Европа, Близкия изток и Африка, а активността вероятно ще намалее във всички основни сектори“, прогнозира Сетураман.

Ню Йорк е най-ликвидният имотен пазар в света, като общият обем на привлечените инвестиции от началото на годината е достигнал 18,3 млрд. долара. На второ място е Париж с 18 млрд. долара, а топ три се допълва от Сеул с 15,4 млрд. долара. В десетката попадат още Токио, Лос Анджелис, Шанхай, Лондон, Сингапур, Силициевата долина и Сан Франциско.

Берлин е продължил изключителното си представяне през първото полугодие, като е привлякъл най-големия обем от чуждестранни капитали в историята си. От началото на годината в бизнес имоти в германската столица са вложени 5,5 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още