IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

CBRE Investment сключи една от най-големите сделки със складове в историята

Подразделението на CBRE Group придоби индустриални имоти в САЩ, Великобритания, Германия и Полша за близо 5 млрд. долара

12:57 | 05.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Dan Brouillette/Bloomberg</em></p>

Снимка: Dan Brouillette/Bloomberg

Собственикът на недвижими имоти CBRE Investment Management съобщи, че се е договорил за закупуването на глобален портфейл с логистични имоти на стойност 4,9 млрд. долара, което е една от най-големите сделки с индустриални имоти в историята, пише Wall Street Journal.

Имотите са били изградени или се изграждат от строителната компания Hillwood Investment Properties. Портфейлът включва над 2,6 млн. кв. м складове, разпределителни центрове и други логистични имоти в САЩ, Великобритания, Германия и Полша.

Индустриалните имоти бяха сред най-добре представилите се сегменти на имотния пазар през 2021 г., както и през последните няколко години. Сделката на CBRE е поредният залог от голям инвеститор върху трансформирането на веригите за доставка от електронната търговия и пандемията.

Линиите за доставка бяха проектирани с възможно най-малко спирки между производителите и потребителите с цел намаляване на разходите. Но ръстът на електронната търговия замени спестяването на разходи с необходимостта от бързо изпълнение на поръчките. Това означаваше добавянето на складове и разпределителни центрове по-близо до хората, така че дрехи, книги, електроника и други стоки да бъдат доставяни в рамките на няколко дни или дори в по-кратки срокове.

Пандемията ускори тези промени, тъй като много потребители избягваха магазините заради опасения от възможно заразяване.

„Това повиши стойността на имотите, които са близо до потребителите“, коментира Чък Лейтнър, главен изпълнителен директор на CBRE Investment.

Компанията, която е подразделение на консултантската компания CBRE Group, е била привлечена от портфейла с имоти на Hillwood, защото повечето от тях се намират на пазари с голяма работна сила, развити транспортни системи и близост до голям брой потребители, отбелязва Лейтнър.

Големи наематели като Amazon.com, Walmart и Home Depot харесват подобни характеристики. „Този портфейл е проектиран и изграден така, че да отговаря много добре“ на нуждите на онлайн търговците на дребно, казва Лейтнър

Имотите в Европа на Hillwood са се оказали особено привлекателни за компанията, защото „електронната търговия едва сега започва да прониква там в сравнение със САЩ“, допълва той.

Около две трети от имотите в портфейла на Hillwood са изградени и отдадени под наем. Около една трета все още се отдават под наем или са в процес на изграждане.

CBRE Investment, която има активи за над 133 млрд. долара, включително индустриални имоти в цял свят на стойност 35 млрд. долара, отправила оферта за портфейла с индустриални площи на Hillwood отчасти заради силния счетоводен баланс на компанията-майка CBRE Group. „Това ни позволи да действаме бързо“, отбелязва Лейтнър.

Продажбата на портфейла с индустриални имоти на Hillwood ще бъде финализирана на етапи от началото на тази година и е възможно да продължи до 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още