IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в САЩ поскъпват с най-бавния си темп от близо седем години

Юни е бил 15-ят пореден месец на забавяне на ръста на цените отвъд океана

16:58 | 27.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ръстът на цените на жилищата в 20 американски града се забавя за 15-и пореден месец и е по-слаб от прогнозите, което означава, че охлаждането на жилищния пазар в САЩ продължава, съобщава Bloomberg.

Индексът S&P CoreLogic Case-Shiller е отбелязал ръст от 2,1% на годишна основа през юни, което е най-ниското ниво от близо седем години насам. През май индексът се повиши с 2,4%. Спрямо май цените на жилищата в САЩ са останали почти непроменени.

Данните подчертават забавянето на жилищния пазар в страната през последната една година и препятствията, пред които са изправени купувачите, като растящ личен дълг и ръст на цените на жилищата, който до неотдавна изпреварваше повишаването на доходите. В същото време стабилният трудов пазар подкрепя продажбите.

Цените на жилищата са отбелязали най-малък скок на пазарите по Западното крайбрежие като Сиатъл, Сан Франциско и Сан Диего, докато пазарите в югозападните щати като Финикс и Лас Вегас запазват лидерството си.

Друг публикуван във вторник доклад на Федералната агенция за жилищно финансиране (FHFA) показва, че цените на жилищата са се повишили с 4,8% през юни спрямо същия период на предходната година, както и с 0,2% на месечна основа.

Оповестени неотдавна данни показаха, че продажбите на съществуващи жилища в САЩ са достигнали петмесечен връх през юли на фона на по-ниските лихви по ипотеките и по-малкия ръст на цените на жилищата. Според други данни новозапочнатите еднофамилни жилища са достигнали най-високото си равнище от януари насам на фона на увеличаването на строителните разрешителни.

„Ръстът на цените на жилищата продължава да се забавя, но може би достига устойчиво равнище“, коментира Филип Мърфи от компанията S&P Dow Jones Indices.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още