IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на луксозните жилища в Лондон с най-силен спад от финансовата криза насам

Пандемията дерайлира възстановяването в най-скъпите квартали на града, според глобален консултант

11:03 | 04.06.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Цените на жилищата във високия сегмент в най-богатите квартали на Лондон се понижават най-силно от световната финансова криза насам през май, показват данни на консултантската компания Knight Frank, цитирани от Bloomberg.

Индексът на компанията, който следи динамиката на цените в централните райони на британската столица, се понижава с 2,1% през първия месец от блокадата, след като собствениците са започнали да правят по-широки отстъпки, за да си осигурят сделка.

Допълнителният спад от 1,4% през май означава, че цените намаляват с малко над 5% през последната година, показват данните.

Цени Цени

„Периодът се усеща точно както времето след референдума за членството в Европейския съюз (ЕС)“, коментира Том Бил, ръководител на лондонските проучвания в Knight Frank. „Има комбинация от опортюнистични оферти, които е малко вероятно да бъдат приети, оферти, договорени с разумна отстъпка, и много случаи, когато исканата цена е правилна и е дори надвишена след конкурентно наддаване“, посочва той.

Пандемията дерайлира възстановяването в най-скъпите квартали на Лондон, които показаха ориентировъчни признаци на растеж след общите избори в Обединеното кралство през декември. Мерките за предотвратяване на разпространението на вируса затрудняват продажбите, а икономическите сътресения в следствие на пандемията и ограниченията потискат настроенията на купувачите.

Все пак има признаци, че темпът на спад може да се забави, след като правителството облекчи някои мерки, които позволиха на пазара на жилища ефективно да се отвори отново на 13 май. Средната отстъпка от исканите цени за продажби в Лондон вече е с 5,5%, като намалява от 6,4-те процента, докато по-строгите мерки все още бяха в сила, показват още данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още