Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Commerzbank: Имотен балон в еврозоната е реална възможност

Ако ЕЦБ запази паричната си политика до края на 2020 г., средните цени на жилищата ще надхвърлят нивата си отпреди кризата, прогнозира банката

Commerzbank: Имотен балон в еврозоната е реална възможност

Снимка: Ройтерс

Еврозоната е застрашена от нов имотен балон в резултат на експанзивната парична политика на Европейската централна банка (ЕЦБ), предупреждават анализатори от Commerzbank, цитирани от CNBC.

Съветът на ЕЦБ ще проведе заседание в четвъртък и вероятно ще вземе решение относно подробностите по третата си програма за целеви операции за дългосрочно рефинансиране (TLTRO-III), която осигурява финансиране на кредитни институции за период до четири години.

Програмите TLTRO предлагат дългосрочно финансиране при атрактивни условия на банките с цел да ги насърчат да отпускат повече кредити на реалната икономика.

Централната банка е изправена пред призиви от някои участници на пазара да представи свежи стимули, за да помогне на анемичната европейска икономика и третата програма TLTRO е именно продължение на курса на експанзивната парична политика.

Още по темата

„Предвид ниската базова инфлация някои политики често са приемани за безплатен обяд“, казват старши икономистите на Commerzbank д-р Ралф Солвин и д-р Йорг Крамер. „Но експанзивната парична политика на ЕЦБ има своята цена под формата на по-високи цени на жилищата, които вече са смятани за скъпи в някои страни, и заплахата от имотен балон е реална“, допълват те.

Растящи цени на жилищата

Commerzbank посочва, че цените на жилищата растат бързо в повечето икономики от еврозоната, включително големи страни като Германия, Белгия и Франция. С повишение от около 4,5% през 2018 г. Германия е малко над средното равнище на ръста на цени на жилищата в еврозоната, а Словения и Латвия са отбелязали двуцифрено повишение. Португалия, Холандия и Люксембург са регистрирали ръст от почти 10%.

Все пак анализаторите от Commerzbank очакват, че лихвените проценти на ЕЦБ ще останат на негативна територия в обозримо бъдеще и това ще засили още повече заплахата от имотен балон.

„Връзката между цените на жилищата и наемите, често използвана мярка за оценка на недвижимите имоти, е нараснала с над 10% от началото на 2015 г. насам. Това е по-малко от 5% под равнището й в началото на 2008 г., когато на жилищния пазар в някои страни от еврозоната се получиха значителни балони“, отбелязват икономистите.

Commerzbank очаква, че ако ЕЦБ запази паричната си политика до края на 2020 г., средните цени на жилищата ще надхвърлят нивата си отпреди кризата.

Солвин и Крамер отбелязват, че мащабът на последиците от спукване на ценови балон за реалната икономика зависи отчасти от това доколко растящите цени на жилищата са придружени растящ дълг и бум на строителството.

Еврозоната като цяло все още не е в това положение, като съотношението между частния дълг на домакинствата и БВП намалява стабилно в повечето страни членки с изключение на Белгия и Франция.

Другият въпрос е за бума на строителството и икономистите отбелязват, че делът на инвестициите в жилищно строителство в брутния вътрешен продукт на еврозоната сега е значително по-нисък в сравнение с началото на 2008 г.

„Положението е донякъде различно в Германия, където ръстът на цените през последните години е придружен от рязко покачване на инвестициите в строителството. Но делът на инвестициите в жилищно строителство в БВП все още е по-нисък, отколкото в началото на паричния съюз и засега не може да се говори за бум на строителството в Германия“, считат анализаторите.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
9
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
абсурд... това според форумните специалисти е свободен пазар :):) само дано им увре акъла че като пуснеш неща от първа необходимост на свободния пазар, това е най бързия и лесен начин да поробиш населението... даже има примери в историята за който е чел

Още от По света
Американските търговци на дребно напускат по-бързо моловете