IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десетки хиляди протестираха срещу високите наеми в германски градове

Инициаторите искат държавата да предприеме действия срещу компании за недвижими имоти с над 3000 жилища

10:32 | 07.04.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Десетки хиляди души излязоха вчера в Берлин на протест срещу непрестанно растящите наеми и недостига на жилища в германските градове, съобщиха ДПА и БТА.

В проявата взеха участие "много над 10 000 души" по данни на полицията, а по данни на организаторите броят им е бил 40 хиляди души.

Шествието премина през няколко квартала, жители на които са били принудени да напуснат апартаментите си заради високите наеми. 

Протестиращите носеха плакати с лозунги като "Да имаш дом е основно право". 

По-малки демонстрации имаше в Мюнхен, Кьолн и Дрезден. Организаторите на протестите казаха, че е имало прояви в общо 19 града с общо 55 000 участници.

В Берлин организаторите започнаха да събират подписи за референдум за отчуждаване на жилища на компании за недвижими имоти. Инициаторите искат държавата да предприеме действия срещу компании с над 3000 жилища. 

При частните фирми през 2013 г. жилищата са били по-скъпи от общинските средно със 70 евроцента на квадратен метър, а през 2017 г. са били с 1,30 евро по-скъпи от общинските, показват данни на Германския икономически институт.
Според изчисления на местните власти в Берлин изкупуването на частните апартаменти ще струва на и без това тежко задлъжнялата провинция над 30 млрд. евро. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 4
Императорът
преди 4 години
Според полицията: "ного над 10 000 души", според организаторите - 40 000, а на картинката сборището изглежда ноголюдно като опозиционен митинг в Москва - има няма 1000-1500 броя. Ако тия протестират заради скъпи домове, хонконговците какво да кажат? Първо - Берлин няма отде да извади 30 МБ. Второ - ако общината има подобна и дори по-малка сума, защо не построи жилища - и да направи як дъмпинг на частните имотаджии - или да се заграби чуждото е по-лесно? Защото тия домове са строени обикновено от самите имотаджийски компании и ако тях ги нямаше, нямаше да ги има и домовете - следователно на организаторът на сборището и подписката - някакъв талибанец, и на съплеменниците му - щеше да им се наложи да живеят в същите колиби, в каквито са живели в козарската си държава. Трето - общината най-вероятно и да заграби тия домове, ще ги дава на аванта или почти на аванта на "новите германци", тоест тия 30 МБ няма да си ги избие никога, значи накрая сметката ще я платят същите тия заблудени бели германци, които протестират на картинката.Четвърто - предвид "културните особености" на потенциални наематели, цели градски райони ще станат невъзможни за живот за цивилизованите хора. Пето - точно компаниите с ного жилища могат да предлагат ниски цени, печелейки от голям оборот - за разлика от рентиерчетата с 1-2 дома под наем, ама тия празни тимберици на снимката и това не го мислят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още