IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джонсън обмисля 50-годишни ипотечни кредити, които децата могат да наследяват

По-дългите срокове ще позволят на купувачите на жилища да плащат повече за имоти, тъй като ще имат по-ниски месечни вноски

10:29 | 04.07.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Борис Джонсън обмисля планове да предложи на британските собственици на жилища по-дълги ипотечни кредити, които могат да бъдат предавани между поколенията. Това ще бъде поредният ход на правителството да стимулира търсенето на жилища, пише Bloomberg.

Купувачите може да получат ипотечни кредити за 50 години или повече, като неизплатеният дълг след смъртта им ще се прехвърля на децата им, съобщава запознат с въпроса източник. По-дългите срокове ще позволят на купувачите на жилища да плащат повече за имоти, тъй като ще имат по-ниски месечни вноски.

Продажбите на жилища намаляват, а ръстовете на цените се забавят, тъй като кризата с разходите за живот охлажда пазара, който процъфтяваше благодарение на отстъпката от гербовия налог и по-ниските вноски по ипотечните кредити.

Правителството иска да подкрепи търсенето и обмисля също 30-годишни жилищни кредити с фиксирана лихва, ипотечни кредити, равняващи се на почти 100% от цената на имота, и начини за съчетаване на наемането и притежаването на имот, съобщи Bloomberg News миналия месец. Великобритания Великобритания

„Искаме да намерим всякакви креативни начини да помогнем на хората да имат дом“, каза Джонсън пред репортери по време на пътуване до срещата на върха на НАТО в Мадрид миналата седмица. „Младите хора трябва да има доверие, да разполагат с първоначална вноска, пакетите с ипотечни кредити да могат да осигуряват собственост“, допълни той.

Запитан дали обмисля ипотечни кредити, предавани от поколение на поколение, които могат да преминават от родителите към децата, британският премиер отговори: „Да, със сигурност“.

Плановете са в начална фаза и правителството все още не е обявило подробности по мерките. Всякакви усилия за повишаване на търсенето ще се сблъскат с критики от тези, които твърдят, че Обединеното кралство трябва вместо това да се съсредоточи върху повишаването на предлагането на домове. Но мярката вероятно ще се радва на популярност сред поддръжниците на Джонсън, тъй като избирателите на Консервативната партия е по-вероятно да притежават жилище.

„Не ипотечният пазар е този, който не позволява на хората да станат собственици на жилище, а цената на имотите спрямо доходите на населението“, коментира Скот Тейлър-Бар, финансов консултант в компанията Carl Summers Financial Services.

„Проблемът не е да намерим начини да помогнем на хората да поемат повече дълг, трябва да намерим начини да строим повече жилища в районите, където хората искат и трябва да живеят“, допълни той.

Срокът на ипотечните кредити в Обединеното кралство нараства с повишаването на цените на жилищата. Много кредитори предлагат ипотечни кредити, които са по-дълги от традиционните 25 години, като максималният срок на пазара в момента е около 40 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
lefti
преди 1 година
Да го направи 100 години да има и за внуците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Lucifer85
преди 1 година
Абсолютна лудост, вместо да увеличат доходите на населението за да могат да си позволят жилище - те се чудят как да направят хората роби заедно с децата и внуците им... Пълна глупост е това с 50 годишните ипотеки както и с това измислено нарастване на цените всяка година с по 10% на тия 200 годишни дупки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Assen123
преди 1 година
Малко като с "инфлацията" която я създават Централните банки а после се "борят" с нея. И тези имало надуване на цените - ами спрете да давате кредити над 25г и много бързо цените ще намерят равновесна точка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още