IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия ще се сдобие с нов търговски гигант

Сливането на германските вериги Karstadt и Kaufhof получи зелена светлина от властите

16:18 | 09.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Германия ще се сдобие с нов гигант в сферата на универсалните магазини. Федералната антикартелна служба даде зелена светлина за сливането на Karstadt и Kaufhof.

„Ние разгледахме интензивно проекта и нямаме сериозни опасения за конкуренцията нито от гледна точка на потребителите, нито от гледна точка на производителите и доставчиците", заяви президентът на базирания в Бон орган Андреас Мунд. Според него Karstadt и Kaufhof имат не само много конкуренти в стационарния бизнес, но и онлайн търговията създавала допълнителен конкурентен натиск.

Настъплението на Amazon в Германия, втория ѝ по големина пазар в света след САЩ, става за сметка на групи като Kaufhof и Karstadt, а компанията за онлайн продажби на дребно Zalando взе дял от разходите за дрехи и обувки. Универсалните магазини се появиха през XIX век след възникването на масовата промишленост, но преживяват труден момент, тъй като потребителите търсят евтини стоки в интернет. Германската асоциация за продажби на дребно очаква онлайн продажбите да нараснат с 10% тази година спрямо прогнозирания ръст от едва 1,2% на продажбите във физически магазини.

Новият гигант в търговията на дребно ще разполага с 243 обекта в цяла Европа и около 32 000 служители. Под шапката на новото холдингово дружество ще бъдат обединени не само клоновете на Kaufhof и Karstadt, но и спортните магазини на Karstadt, европейските поделения на веригата аутлети Saks Off 5th, универсалните магазини Galeria Inno в Белгия, наскоро основаните Hudson's-Bay в Холандия, както и редица доставчици на интернет.

Официално се говори за „сливане на равни“. Но холдингът Signa на собственика на Karstadt Рене Бенко ще държи мажоритарния дял от новата компания. Signa ще има 50,01 на сто от дяловете, а канадският собственик на Kaufhof HBC ще задържи 49,99 на сто. В недвижимите имоти на Kaufhof, на стойност няколко милиарда евро, Signa ще държи точно 50 на сто.

Какво ще означава сливането за служителите и общностите все още не е ясно в момента. Нито е очертан очакваният брой на работните места, които ще бъдат съкратени, нито има индикации за евентуално затваряне на обекти. Въпреки това Рене Бенко наскоро се опита да потуши опасенията за драстични съкращения: „Разбира се, че трябва да направим реорганизация, но ще се борим за всеки клон и ще се опитаме да ги вкараме в зоните на печалбата", каза той.

Собственикът на Signa Рене Бенко купи Karstadt през 2004 г. и върна компанията към печалба през миналата фискална година, като направи съкращения, но също така даде на магазините си по-локален привкус, като се обедини с партньори и стимулира електронната търговия.

Hudson’s Bay купи Kaufhof през 2015 г. с надеждата да я превърне в център на експанзията си в Европа. Но компанията се бори със собствените си загуби и с усилията на инвеститора активист Land & Buildings да повиши цената на акциите си, като извади стойност от имотните активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още