Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Хотелите впрягат новите технологии в битката с коронавируса

Местата за настаняване инвестират в устройства за дезинфекция и роботи, за да намалят допирните точки между служители и посетители

Хотелите впрягат новите технологии в битката с коронавируса

Дезинфектанти в лобито на хотел Bellagio в Лас Вегас. Снимка: Joe Buglewicz/Bloomberg

Разположен сред зелените хълмове на ирландския окръг Клеър, замъкът Дромоланд е място, което никога не е било празно. Той е хотел, който предлага спа зад стените от 16-ти век, голф игрище пар-72, на което се провеждат международни шампионати, както и повече звезди в сайтовете за пътувания, отколкото може да има в целия Холивуд, пише Bloomberg.

След вълната от коронавируса приказното имение – както много хотели по света, затвори врати през март. „Два пъти сме отсядали в замъка Дромоланд и  мечтаем да се върнем, но очевидно точно в момента се колебаем да пътуваме“, казва Натали Пейн, съветник по пътуванията.

Според Американската асоциация за хотелиерство и настаняване индустрията за свободното време и гостоприемството е най-силно засегнатата заради пандемията, далеч по-лошо от  търговията на дребно и строителството. В САЩ хотелите са загубили над 31 млрд. долара приходи от стаи от средата на февруари. Към 3 юни 60% от местата, които работят, са празни. Само през април бяха загубени около 7,7 млн. работни места в сектора.

Възобновяването на туризма може и да се усеща като рисково, но много хотелиери се насочват към режим на възстановяване с помощта на авангардни технологии, които свеждат до минимум замърсяването и човешките допирни точки. Става въпрос за безопасността и на служителите, и на гостите, коментира Нийл Джейкъбс, главен изпълнителен директор на Six Senses, в чието портфолио от 18 хотела има инсталирани системи за почистване с озон например.

Още по темата

Възход на машините

Сред хотелите, които са впрегнали най-сериозно високотехнологичните приспособления за почистване, е курортът Carillon Miami, който ще отвори на 1 юли. Хотелът използва устройство, което обеззаразява въздуха и твърдите повърхности с водороден разтвор. В спа центъра повърхностите се дезинфекцират с UV лъчи.

Хотелът разполага и с болнични електростатични пръскачки. Такива устройства са поръчали и други хотели в САЩ.

Тези пръскачки са също основното оръжие за избор на наскоро отворения венециански курорт с 4029 стаи в Лас Вегас, където фоайето е буквално стерилно като операционна зала. Всички посетители преминават през термоскенери за измерване на телесната температура. UV лъчи обеззаразяват пратките в пощенската станция и други повърхности. В местата за хранене и търговските обекти са поставени хиляди маркери за социална дистанция.

Такива хотели не са предназначени за социално дистанциране, но с няколко прости решения изминават дълъг път, посочва агенцията. В Amagansett, Ню Йорк, гостите могат да поискат да използват UV стерилизационните машини на Roundtree в основната сграда на хотела. Те дезинфекцират всякакви малки предмети, включително мобилни телефони и ключове за автомобили, с UV-C светлина за 10-минутен цикъл.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Недостиг на жилища за продажба застрашава възхода на пазара в САЩ