IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата под наем в Берлин са по-евтини, но и по-трудни за намиране

За да компенсират загубите след замразяването на наемите, някои собственици на имоти карат наемателите да плащат отделно за мебели и кухненско оборудване

13:34 | 11.10.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Преди близо осем месеца Берлин въведе петгодишно замразяване на наемите и ограничения, принуждаващи собствениците на имоти да намалят цените с 40%. Макар някои хора да плащат по-малко, намирането на ново жилище под наем е по-трудно, а някои бъдещи наематели трябва да подписват сенчести договори, пише Bloomberg.

През септември броят на наличните домове под наем в Берлин е намалял с 42% на годишна основа, а засегнатите от новата мярка – построените преди 2014 г. жилища, са спаднали с 59%, сочат данни на водещата германска онлайн платформа за недвижими имоти ImmoScout24. „Често има стотици запитвания за всеки апартамент, а обявите се свалят в рамките на един ден“, казва управляващият директор на компанията Томас Шрьотер.

Някои ръководители в Берлин и групи на наемателите отдават недостига на спад в оборота заради пандемията, но данни на ImmoScout и други наблюдатели на пазара сочат друго. Макар че германският имотен пазар замръзна в началото на блокадата, големи градове в страната регистрират по-голяма наемна активност от миналата година с изключение на Берлин. „Хората може да обвиняват короната. Но аз съм напълно сигурен, че последиците, които виждаме в Берлин, се дължат на новата законодателна мярка“, казва Кристиан Оберст, анализатор на недвижимите имоти в базирания в Кьолн Германски икономически институт. Берлин Берлин

Намирането на жилища в модерната германска столица става все по-трудно през последните две десетилетия, тъй като в града пристигат нови жители, инвеститори, статъпи и компании. Цените на наемите в много квартали са нараснали над два пъти от 2009 г. насам, тъй като строителството не може да отговори на търсенето.

През февруари лявото правителство на провинция Берлин въведе т. нар. Mietendeckel – таван на наемите, за да предотврати опасността германската столица да поеме по пътя на градове като Лондон и Ню Йорк, където хората с ниски и средни доходи са изтласкани от центъра. „Беше необходимо да се натиснат спирачките, така че инвеститорите да не могат да печелят безкрайно за сметка на наемателите“, казва Вибке Вернер, заместник-председател на групата Berliner Mieterverein, защитаваща правата на наемателите.

Властите в града твърдят, че замразяването цели да даде на наемателите „възможност за глътка въздух“, докато Берлин се стреми да увеличи строителството до най-малко 20 хил. нови жилища на година, над четири пъти повече от нивото през 2010 г. Целта сега е постижима, тъй като миналата година строителните предприемачи в града са изградили 18 999 нови жилища.

Но законодателната мярка, която е оспорвана във федералния съд и може да бъде отменена догодина, вреди на собствениците на имоти. Някои продават апартаменти вместо да ги отдават под наем на намалени цени. През септември броят на жилищата за продажба в Берлин е нараснал с 13% на годишна основа, докато ръстът на построените жилища преди 2014 г. е бил 23%, сочат данни на ImmoScout. По традиция Берлин е град на наемателите, като над 80% от населението живее в жилища под наем. Ако тенденцията за закупуване на жилища продължи, делът им ще се промени и ще достигне средното равнище за страната, което е наполовина по-малко. Берлин Берлин

Хората, които не могат да си позволят или не искат да закупят жилище, често са изправени преди обременяващи договори и сделки в сивия сектор на пазара. За да избегнат загубата на пари, много собственици на имоти започват да изискват от наемателите да подписват наемни договори на две различни цени – едната ще бъде в сила, ако замразяването на наемите се запази, а по-високата цифра ще се приложи с ретроактивно действие, ако законът бъде счетен за противоконституционен.

Недобросъвестни собственици искат от наемателите да плащат възмутителни цени за мебели или кухненско оборудване, например, като условие за наемане на жилището, казва Шрьотер от ImmoScout. „Например, тук има стол, той ще ви струва 15 хил. евро, или тази печка ще струва 10 хил. евро“, отбелязва той. „Сивият пазар съществува, това е съвсем очевидно“, допълва Шрьотер.

Въпреки това правителството в провинция Берлин стои зад законодателната си мярка, като заявява, че тя не трябва да бъде смятана за причина за жилищната криза. „Mietendeckel не е причината за свръхобременения пазар в Берлин. Тя е резултат от него“, убеден е Себастиан Шийл, сенатор, отговарящ за градското развитие и жилищата в града.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
dikens15
преди 3 години
По евтини, като абсолютна сума, но с много допълнителни разходи!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още