IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилище на достъпна цена - малко по-възможна мисия в САЩ

Очаква се около 10% от жилищните имоти в страната да излязат на пазара тази година

13:40 | 27.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Американците, които не успяват да намерят достъпен първи дом, може скоро да постигнат пробив, показва допитване на Realtor.com. Според него много собственици на имоти, които се притесняваха да обявяват имотите си за продажба по време на пандемията, сега са готови да го направят, пише Bloomberg.

Сайтът за имотни обяви очаква около 10% от жилищата в страната да излязат на пазара тази година спрямо 8% в обичайна година. Допитването е установило още, че 58% от жилищата, които собствениците планират да продадат тази година, са на цена под 350 хил. долара.

„Фактът, че виждаме такъв значителен потенциал при достъпните жилища, готови да излязат на пазара, според мен е окуражителен знак“, казва Джордж Ратиу, старши икономист в Realtor.com.

Растящото търсене и ограниченият брой налични имоти водят до ожесточено наддаване в някои части на САЩ през последните месеци, дори за жилища, които не са в добро състояние.

Данни на компанията за онлайн обяви за продажба на недвижими имоти Zillow показват, че ограниченията пред наличностите ще бъдат смекчени. Zillow е отчела ръст с 30% на новите наличности от края на февруари до края на март – знак, че индустрията се връща към традиционното ниво на обяви за жилища през пролетта.

Но недостигът на предлагане, който предшестваше кризата с COVID-19, няма да приключи скоро. Жилищният пазар в страната не успява да отговори на търсенето от 2010 г. насам, когато броят на новопостроените домове намаля наполовина в сравнение с предходното десетилетие.

Наличните жилища за продажба бяха с около 3,8 млн. по-малко от необходимото в началото на 2020 г., казва Ратиу.

Сред собствениците на жилища в допитването на Realtor.com, които са планирали да обявят жилището си за продажба през идните две-три години, една четвърт са заявили, че не могат да продават тази година, защото не са в състояние да намерят нов дом в своя ценови диапазон. САЩ САЩ

За хората, които могат да продадат съществуващото си жилище, сега моментът е добър. Средната продажна цена скочи със 17,2% на годишна база до 329 100 долара през март – най-високото ниво от началото на воденето на статистика през 1999 г., сочат данните на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти.

Realtor.com е поръчала на HarrisX да проведе национално онлайн допитване сред потребители. Участвали са общо 3998 пълнолетни граждани, от които 657 са били потенциални продавачи на жилище през седмицата до 29 март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още