Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Жилищният пазар в Китай продължава спада си на всички фронтове

През декември е отчетено свиване както при продажбите, така и при инвестициите, покупките на земя и финансирането

Жилищният пазар в Китай продължава спада си на всички фронтове

Снимка: Bloomberg LP

Спадът на имотния пазар в Китай е продължил и през декември, допринасяйки за забавянето на икономиката, което накара ръководителите на централната банка да понижат ключова лихва, предава Bloomberg.

Свиване е отчетено както при продажбите на предприемачите, така и при инвестициите, покупките на земя и дейностите по финансиране, сочат изчисления на Bloomberg на база данните на правителството за цялата година, публикувани в понеделник.

Усилията на властите за смекчаване на някои ограничения за финансирането на недвижими имоти не са подкрепили особено жилищния пазар, който трябва да се бори със засилваща се кредитна криза и отслабващо търсене от купувачите на жилища.

Още по темата
Затрудненията през декември са били особено остри при инвестициите в имоти, които са намалели със 17% спрямо ноември и с 14% спрямо година по-рано. Тези разходи са допринесли директно за 13 на сто от брутния вътрешен продукт миналата година.

За цялата година инвестициите в имоти в Китай са се увеличили с 4,4% през 2021 г. спрямо година по-рано, но ръстът се е забавил спрямо отчетените 6% през 11-те месеца на годината, показват цитирани от Ройтерс данни.

Продажбите на имоти от гледна точка на площ са нараснали с 1,9% на годишна база през 2021 г., което е забавяне спрямо ръста от 4,8% между януари и ноември, показват данните на Националната статистическа служба.

Само през декември продажбите на жилища от гледна точка на стойност са намалели с 19,6% на годишна база, което е шести пореден месечен спад. Те са и сигнал, че инвеститорите нямат повод за празнуване заради публикуваните в събота данни, които показаха ограничаване на спада на цените на новите жилища, отбелязва Bloomberg.

Новозапочнатите жилища, измерени по разгъната застроена площ, са намалели с 11,4% през 2021 г. спрямо същия период година по-рано след спад от 9,1% през 11-те месеца на миналата година.

Набраните средства от предприемачите в Китай са нараснали през 2021 г. с 4,2% на годишна база след ръст от 7,2% между януари и ноември.

Само през декември полученото финансиране за недвижими имоти от предприемачите е намаляло с 19,3% на годишна база, което е най-резкият спад от над седем години насам, показват изчисления на Bloomberg. Миналия месец регулаторите призоваха банките да повишат кредитирането на имоти през първото тримесечие, припомня агенцията.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Кризата с разходите за живот във Великобритания блокира наемателите