Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Жителите на Флоренция се изнасят към покрайните заради Airbnb

Собствениците на имоти търсят по-голяма доходност чрез краткосрочното отдаване на жилищата под наем

Жителите на Флоренция се изнасят към покрайните заради Airbnb

Снимка: Архив Ройтерс

За по-малко от година близо 500 жители и наематели във Флоренция са изгубили домовете си, тъй като собствениците им искат да превърнат имотите си в по-доходоносни активи, които да бъдат използвани от туристите. Данните са на Италианската асоциация на наемателите, цитирани от сайта thelocal.it

Между 1 октомври и 30 юни тази година 478 жители, от които 71 в защитения от ЮНЕСКО исторически център, 209 в други централни райони и 198 в по-широкия център, са заявили, че са били принудени да напуснат домовете си, за да ги освободят за туристите. 

Още по темата

От Италианската асоциация на наемателите са изчислили, че около 1000 жители на Флоренция напускат центъра на града всяка година – независимо дали са изгонени от жилищата, които обитават под наем, или просто продават собтвените си имоти, за да ги заменят с по-евтини.

С непрекъснатото намаляване на свободните жилища, които могат да се наемат от жителите на града, и със затварянето на различни магазинчета, за да се преместят извън центъра, само за да има повече площ на разположение на хотелите и ресторантите, от асоциацията твърдят, че центърът на Флоренция се превръща в „Ренесансов Дисниленд“.

Един на всеки пет имота в историческия център на града е отдаден под наем чрез платформата Airbnb според изследване на университета в Сиена. Неговата лаборатория за социално-географски изследвания (Ladest) изчислява, че през 2017 г. почти 8 хил. имота или 21,4% от всички жилища в историческия център са били рекламирани като ваканционни имоти под наем за използване от туристи. Това е най-високият процент, отчитан в Италия.

В Рим и Милано също все повече жилища се превръщат във ваканционни, но те съставляват по-малка част от общите налични жилища. Според международно проучване след Флоренция само Париж има по-висок дял на имоти, предлагани в Airbnb спрямо броя на постоянните жители на града.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

4
 
6
 
1
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Е как са загубили домовете си?! просто са решили да печелят повече от тях... наемателя не е собственник.. това е фалшива новина от най-чист вид!

Още от По света
Кои са опасните зони на нововъзникващите имотни пазари в света?