Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Китайци търсят жилища за децата си в новите лондонски кули

Китайските купувачи в британската столица традиционно се насочват към най-скъпите имоти на пазара

Китайци търсят жилища за децата си в новите лондонски кули

Снимка: Bloomberg LP

Изборът на училище е голямо решение за всеки родител. За все повече хора сред най-богатите китайци това е десетилетен процес, който ги потапя в скъпия имотен пазар в Лондон, пише Bloomberg.

В търсене на дом за децата им тези купувачи изглежда са склонни да пренебрегват относително краткосрочни проблеми като ограниченията за пътуване заради COVID-19, годишните тавани върху изнасяните пари от Китай и потенциалните последици от санкциите в последно време срещу най-богатите руснаци.

Себастиан Ван, директор на имотната агенция Hanker Business Consultancy, отбелязва ръст на купувачите, които искат да осигурят жилище за децата си. „Търсенето от китайци на апартаменти в Лондон остава силно и няма да бъде потиснато от COVID или войната“, казва той.

Между януари 2020 г. и август м. г. броят на имотите в Лондон, собственост на китайци, е нараснал с 24,4%, сочат данни от Имотния регистър, получени по Закона за свобода на информацията от комуникационната компания Proper PR.

Растящи цени

Интересът е особено голям към най-скъпите имоти на пазара. Купувачи от Хонконг и континенталната част на Китай са съставлявали около 40% от всички продажби на цена над 10 млн. паунда (12,25 млн. долара) в Лондон миналата година, сочат данните на имотната компания Beauchamp Estates.

Лондон отдавна е магнит за чуждестранни пари от цял свят, особено когато става дума за недвижими имоти. Китайски строителни компании от години работят по големи имотни проекти в британската столица в надпревара за пространство, която сега усеща последиците от дълговата криза на китайския имотен пазар и затрудненията за строителството по време на COVID-19.

Китайските купувачи в чужбина са подкрепени от поскъпващия юан, чиято цена нарасна с над една пета спрямо паунда в последното десетилетие, което помага за поемането на ръстовете на цените. Средностатистическите имоти в Лондон продължиха да поскъпват, след като преминаха прага от половин милион паунда за първи път миналата година, а цените в останалата част на страната са по-ниски, но растат по-бързо, показват данни на британската статистика. Търсенето на имоти под наем също се съживява след пандемията.

Много са двигателите на китайското търсене на имоти във Великобритания – освен силните и растящи цени над 100 хил. жители на Хонконг кандидатстват за установяване във Великобритания чрез специална визова програма и ще търсят място за живеене.

Друг привлекателен фактор е образователната система.

Рекордните 28 930 китайски студенти са кандидатствали за обучение във Великобритания до крайния срок за годината през януари, сочат данни на Службата за прием в университети и колежи. Това е ръст спрямо 25 810 миналата година.

Кандидат-студентите от Китай са повече, отколкото от всички страни членки на ЕС, от Уелс или от Северна Ирландия.
Великобритания е предпочитаната дестинация за китайски студенти, като изпреварва САЩ, показва допитване от 2022 г. сред китайци с високо нетно богатство на китайската компания за анализи Hurun Report.

В същото време Китай опитва да смекчи натиска от изключително конкурентната си образователна система. Страната прие регулации, ограничаващи броя на учениците, които могат да преминат входните изпити за гимназии, а миналата година забрани частните уроци, които бяха от полза за богатите. Това накара някои родители да се насочат към професионални училища или ако имат средства, да изпратят децата си в чужбина.

„Родители от средната класа в Китай, които не искат децата им да отиват в професионални училища, ги изпращат да учат във Великобритания“, казва Себастиан Ван.

Но закупуването на имот в Лондон в последните години не е лесно. Граничните ограничения след пандемията от COVID-19 затрудняват бъдещи купувачи да посещават Великобритания, а някои от клиентите му направили оферти, без да са посещавали физически имота, отбелязва Ван.

Въведените през 2017 г. ограничения за изтичането на капитали от Китай, които ограничават годишните покупки в чуждестранна валута от физически лица до 50 хил. долара, затрудняват много процеса на превеждане на големи суми извън народната република. Някои купувачи на имоти прибягват до социални мрежи като WeChat, за да се свързват с живеещи в чужбина хора и да превеждат пари помежду си.

Мнозина планират предварително и превръщат максималната сума в паунди всяка година, за да имат достатъчно за закупуване на имот.

Безпокойство от санкции

Някои китайски купувачи се тревожат също от британските санкции срещу руски милиардери, въведени след нашествието на Русия в Украйна през февруари.

Макар че мерките са насочени срещу руски граждани в много специфичен контекст, решението на Великобритания да замрази активи за една нощ изпрати тревожни сигнали на някои китайци с високо нетно богатство, които се питат дали подобно поведение един ден може да застигне и тях. Програмата „златна виза“ за инвеститори милионери във Великобритания беше прекратена по-рано тази година заради притеснения за пране на пари.

Въпреки притесненията на някои хора брокери на недвижими имоти са оптимисти за интереса на китайските родители.

„Пазарът на луксозни имоти в Лондон винаги е бил изключително безопасно място за инвестиране, когато световните пазари са волатилни като в момента“, отбелязва управляващият директор на агенцията Beauchamp Estates Джеръми Гий. „Китайските купувачи обикновено се насочват към суперпървокласния пазар в центъра на Лондон. Тази тенденция ще се запази и в идните години“, допълва той.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Свободните офис площи в Европа не растат от третото тримесечие на 2021 г.