IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската строителна компания Shimao пропусна плащане по доларова облигация

Пропускът е един от най-големите по чуждестранни облигации от началото на годината в Китай

14:40 | 05.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Китайската строителна компания Shimao Group Holdings е пропуснала плащане по доларова облигация за 1 млрд. долара, дължимо в неделя, първо спиране на плащанията по публична облигация след месеци на нарастващо напрежение, предава Bloomberg.

Пропускът на Shimao е сред най-големите по доларови облигации от началото на годината в Китай, а компанията има неизплатен дълг по чуждестранни облигации на стойност около 5,5 млрд. долара. Облигациите на компанията за луксозно строителство отразяват дълбоките нива на потиснатост от началото на годината, като цените на повечето облигации спаднаха до рекордно дъно от под 15 цента от долара, след като компанията пропусна плащане по частна облигация. Китай Китай

Shimao, сред чиито емблематични проекти са петзвезден хотел, построен в изоставена кариера, преди време беше смятана за имунизирана срещу всеобхватните ограничителни мерки, които засегнаха по-големи компании като China Evergrande Group и Sunac Group Holdings. 14-та по големина строителна компания в страната по договорени продажби е изправена пред нарастващо безпокойство за финансовата ѝ стабилност от края на миналата година, като напрежението в индустрията се отразява върху все по-голям кръг играчи.

„Заразата се разпространи от Evergrande към Sunac, а сега и Shimao“, коментира Кристи Хун, анализатор в Bloomberg Intelligence. „Това засилва опасенията ни, че мащабът на дълговата криза надхвърля въображението на пазарните наблюдатели“, допълва тя.

Shimao не е правила плащания по главницата на друг чуждестранен дълг и води преговори с кредитори, като се опитва да постигне „приятелски решения“, съобщи компанията в уведомление до Хонконгската фондова борса. Ако не успее, „кредиторите може да имат правото да поискат ускоряване на плащанията“ и да предприемат принудителни действия, информира още компанията.

Няма гратисен период за главницата по доларовата облигация за 1 млрд. долара на компанията. Строителната компания е сред най-големите емитенти на дълг в сферата на недвижимите имоти в Китай.

Съобщението на Shimao за спиране на плащанията вместо план за удължаване на сроковете „показва слабото финансово положение на компанията да спазва графика на плащанията по дълговете си и необходимостта от цялостен план за преструктуриране на дълга“, казва Тин Мън, старши кредитен стратег за Азия в ANZ Bank China.

Спирането на плащанията беше до голяма степен очаквано, след като компанията пропусна плащане по частна доларова облигация и забави плащанията по местни облигации.

„Заради пазарна несигурност за рефинансирането на дълга и общата предизвикателна среда за работа и финансиране групата преживя негативни развития за кредитните си рейтинги и пропускане на плащанията по главницата на част от чуждестранния си дълг“, отбеляза Shimao в уведомлението на Хонконгската фондова борса.

В отделно съобщение компанията заяви, че е продала с близо 20 имотни проекта повече, за да набере пари. Тя също така очаква да може да ускори паричния поток от продажбите на имоти, тъй като имотният пазар показва признаци на възстановяване. Продажбите на нови жилища са нараснали с 31% през юни спрямо май в 30 ключови града в Китай, сочат данните на China Real Estate Information Corp.

В същото време Shimao е назначила Admiralty Harbour Capital за финансов консултант и Sidley Austin за правен консултант, за да ѝ помогнат да оцени капиталовата си структура, ликвидност и варианти за действие, съобщи строителната компания в уведомлението си до борсата.

Shimao информира още, че не е получила уведомление за ускоряване на плащанията от кредиторите си, но има писмена подкрепа от повечето си кредитори по заеми в две валути. Кредиторите са заявили също, че не смятат да предприемат принудителни действия относно финансирането на този етап, става ясно от уведомлението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още