IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският имотен пазар ще продължи да се охлажда и през 2022 г.

Ограниченията в сектора ще натежават върху продажбите и цените на жилищата през първото полугодие

11:37 | 08.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Забавянето на имотния пазар в Китай се очаква да продължи до първото полугодие на 2022 г., като цените на жилищата и продажбите вероятно ще намалеят на фона на затегнатите политики за кредитиране и задаващия се имотен данък, които подкопават търсенето, показва допитване на Ройтерс.

Имотният сектор, който е ключов двигател на растежа във втората по големина икономика в света, се забави рязко през последните месеци, тъй като нагласите бяха разтърсени от затегнатите регулации и растящата ликвидна криза, които обхванаха някои от най-големите и задлъжнели строителни компании в страната.

Прогнозите за цените на жилищата и инвестициите в имоти в последното проучване са по-мрачни отколкото в предишното допитване на Ройтерс през август.

Очаква се средните цени на жилищата да намалеят с 1% през първото полугодие на 2022 г. според 14 анализатори и икономисти, участвали в допитването на Ройтерс между 26 ноември и 1 декември.

За 2021 г. се очаква цените на жилищата да нараснат с 2,6% спрямо прогнозираните 3,5% при предишното допитване и след повишението от около 4,9% през 2020 г.

„Заражда се низходяща тенденция при цените на жилищата“ заради затегнатите квоти за жилищните заеми, притесненията около имотния данък и слабото търсене, коментира Чън Шън, анализатор в Huatai Securities.

По отношение на търсенето продажбите на имоти по разгъната застроена площ се очаква да намалеят с 16% през първото полугодие на 2022 г. спрямо ръст от 27,7% през същия период на тази година.

Очакванията за предлагането също не са оптимистични, като прогнозата е инвестициите в имоти да намалеят с 3% през първите шест месеца на 2022 г. спрямо ръст от 15% през първото полугодие на тази година.

Бързото влошаване на ситуацията в имотния сектор доведе до спекулации, че държавните ръководители може да започнат да оттеглят строгите ограничения за купувачи и предприемачи и дори да понижат лихвите, ако икономическият растеж се забави твърде рязко.

Но повечето наблюдатели в Китай очакват властите да се придържат към ограниченията засега, въпреки че вероятно ще смекчат регулациите, включително чрез леко разхлабване на политиките за кредитиране.

Държавните ръководители направиха някои промени в последно време, за да помогнат на купувачите на жилища, а някои местни власти предприеха ходове за смекчаване на финансовата криза при предприемачите.

Град Чънду в Западен Китай прие наредба, която гарантира, че строителните компании ще получават средствата от предварително продадени имоти и нови заеми.

Сред интервюираните 14 анализатори четирима очакват пилотното въвеждане на имотен данък да бъде разширено в някои богати градове като Шанхай и Шънджън най-рано до края на тази година, а осем са на мнение, че данъкът ще бъде въведен през 2022 г.

Как ще се отрази подобен имотен данък на цените на жилищата? Повечето хора смятат, че това зависи от данъчната ставка, въпреки че се очаква той да обуздае цените на жилищата в краткосрочен план.

„Новите жилища може да преживеят поетапен спад на цените и на продажбите от гледна точка на обем“ след обявяването на списъка с градове, въвеждащи тестови имотен данък, коментира Хуан Ю, вицепрезидент на института за имотни анализи China Index Academy в Пекин.

„Това може да увеличи предлагането и да намали спекулативното купуване, засилвайки натиска към понижаване на цените на жилищата“, отбелязва Чън.

Повечето анкетирани са съгласни, че имотите ще бъдат по-достъпни през идните две-три години в рамките на кампанията на президента Си Дзинпин за „общ просперитет“ и мотото на правителството „жилищата са за живеене, не за спекулация“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още