IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвите по ипотечните кредити в САЩ надхвърлиха 4% за първи път от 2019 г.

По-високите разходи за обслужване на ипотечните кредити са още едно предизвикателство за купувачите на първо жилище отвъд Океана

12:30 | 18.03.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg

Ерата на ултраниските лихви по ипотечните кредити в САЩ приключи, пише Wall Street Journal.

Средната лихва по 30-годишните ипотечни кредити с фиксирана лихва премина прага от 4% за първи път от май 2019 г., сочат данни на Freddie Mac. В началото на годината средната лихва по най-популярния жилищен кредит в Америка беше 3,22%. Тя достигна рекордно дъно от 2,65% през януари 2021 г., а над половин година остана под 3%.

Разходите за обслужване на жилищните кредити растяха преди решението на Федералния резерв в сряда да повиши лихвите за първи път от 2018 г. насам. И макар че повишението с четвърт процентен пункт не засегна средното седмично равнище на лихвите на Freddie Mac от 4,16%, отчетено преди съобщението на централната банка, то вероятно ще ги тласне още по-високо. Лихвите по ипотечните кредити са тясно свързани с доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа, която обикновено расте в тандем с основната лихва на Фед.

Ипотечните кредити са първото място, където американците усещат ефектите от решението на Фед да започне да повишава лихвите, за да ограничи инфлацията, но няма да са последното.

Банките заемат средства една от друга по основната федерална лихва на Фед, което от своя страна влияе на разходите за обслужване на кредитите за всички видове потребителски и корпоративен дълг. Лихвите по кредитните карти и заемите за покупка на кола са сред другите ставки, които ще се повишат още шест пъти тази година, както беше сигнализирано в сряда.

Повишаване на лихвите обикновено кара банките да плащат повече на вложителите си, компенсирайки донякъде по-високите лихви по кредитите. Но сега банките не се нуждаят от повече пари, стимулите на правителството по време на пандемията повишиха спестяванията на американците, а с това и общите депозити в американските търговски банки.

Растящите лихви по ипотечните кредити са още едно предизвикателство за купувачите на първо жилище, които вече се сблъскват с повишаващи се цени на жилищата. Средна лихва от 4%, макар че остава на историческо дъно, е значително по-висока от нивото под 3% в по-голямата част от миналата година. А последния път, когато лихвите по 30-годишните ипотечни кредити надхвърлиха 4%, средната цена на жилищата беше 377 хил. долара, с 26% под днешното ѝ ниво.

Месечната вноска по жилище на цена от 375 хил. долара с лихва от 4% е с 220 долара по-висока спрямо вноската за жилище на сходна цена през декември 2020 г., когато лихвите бяха близо до рекордно дъно, сочат данни на Realtor.com. При първоначална вноска от 20% това ще прибави 79 200 долара към 30-годишния ипотечен кредит.

По-високите лихви са започнали да подкопават търсенето на ипотечни кредити за закупуване на жилище. Заявленията за покупка на ипотечен кредит са намалели с 3,9% през февруари спрямо същия месец на миналата година, показват данни на Асоциацията на ипотечните банкери.

Но търсенето намалява по-малко от очакваното, казват икономисти и допълват, че това отчасти се дължи на ниските наличности на пазара. При настоящия темп на продажби предлагането през януари би било достатъчно за 1,6 месеца, което е рекордно кратък период, показват данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти.

Растящите лихви ще затруднят собствениците на жилище да спестяват пари от рефинансиране. Делът на кредитополучателите, които са могли да намалят месечните си вноски чрез рефинансиране, се е свил до около 4 млн. души през февруари спрямо близо 18 млн. души през февруари 2021 г., съобщава компанията за данни за ипотечните кредити Black Knight.

Рязък спад на рефинансиранията се очаква да забави тегленето на ипотечни кредити за еднофамилни жилища с почти 38% през първото тримесечие спрямо същия период на миналата година, съобщава Fannie Mae.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още