Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Любовната афера на Испания с жилищната собственост отслабва

Пандемията намалява още повече възможностите на младите испанци да навлязат на пазара на недвижими имоти

Любовната афера на Испания с жилищната собственост отслабва

Снимка: Bloomberg LP

Любовната афера на Испания с жилищната собственост може да избледнее още повече, тъй като възможностите на работещите младежи да навлязат на жилищния пазар са подкопани допълнително от пандемията, съобщава един от най-големите имотни предприемачи в страната, цитиран от Bloomberg.

Тъй като за младите хора е все по-невъзможно да спестят достатъчно за първоначална вноска за жилище, тенденцията да се ориентират към жилища под наем може да се ускори, казва Давид Мартинес, главен изпълнителен директор на Aedas Homes.

Миналата седмица Aedas обяви сделка с Grupo Lar Inversiones Inmobiliarias и Groupe Primonial за изграждането на 655 апартамента за испанския наемен пазар.

Това е част от очакванията на компанията, че смяната на поколенията на жилищния пазар ще тласне бавно Испания към ситуацията в Германия, където само около половината от населението притежава собствен дом. Със 76% Испания има най-високата жилищна собственост в Западна Европа след Малта.

„Никой не може да поставя под съмнение факта, че има поколение млади испанци, които нямат достъп до жилищния пазар. Пандемията ускорява промяната към германски модел“, казва Мартинес.

Още по темата
Това е втора подобна сделка, която Aedas подписва след постигането на споразумение през 2019 г. за построяването на 500 жилища под наем за ARES Management Corporation. Мартинес съобщава, че Aedas очаква да обяви сходни споразумения до края на първото тримесечие.

Цените на наемите в Мадрид намаляха със 7,3% миналата година, първи спад в града от 2014 г. насам, и с 9,4% в Барселона, сочат данни на имотния сайт Idealista.

Конкуренти на Aedas също навлизат в сектора на жилищата под наем. Neinor Homes купи през септември дял от 75% в Renta Garantizada, платформа за управление на наемите с 2500 жилища.

Aedas се възползва от пандемията, за да възстанови набора си от терени, казва Мартинес. Компанията купува терени за построяването на 1500 жилища от юни м. г., увеличавайки наличностите си от земя, за да осигури строителството на 16 хил. жилища.

Банките също започват да затягат кредитирането за предприемачите, допълва Мартинес. Цената на кредитите е нараснала с максимум 50 базисни пункта до диапазона от 270-300 базисни пункта през 2020 г. Кредиторите също така настояват 50% от жилищата в даден проект са бъдат продадени преди началото на строителството спрямо 30% преди пандемията, казва Мартинес.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Сделките с хотели в Европа надхвърлят 10 млрд. евро през 2020 г.