IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемите на стаи в Европа са на най-ниско ниво от 2015 г. насам

Париж е най-скъпият град на Стария континент за наем както на отделна стая, така и на цял апартамент

09:39 | 10.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Marlena Sloss/Bloomberg</em></p>

Снимка: Marlena Sloss/Bloomberg

През второто тримесечие на 2021 г. общите цени на наемите на отделни стаи в Европа са намалели до най-ниско ниво от 2015 г. насам, сочи индексът на международните наеми на компанията HousingAnywhere, цитиран от онлайн изданието World Property Journal.

Най-голям спад на цените на единични стаи е регистриран в Хелзинки, където те са намалели с 11,8% до 590 евро. Следват Рим със спад от 10,4% до 506 евро и Мадрид с понижение от 10% до 462 евро.

В същото време цените на наемите за апартаменти растат в цяла Европа. В Ротердам те са нарушили традицията през последните две години и са отчели ръст за тримесечието от 3,9% до 1344 евро. В Берлин спорният таван на наемите беше определен за незаконен от Германския конституционен съд. Това е довело и до ценова корекция в германската столица от 10,6% до 1240 евро. Мадрид отчете постепенно връщане към ръст на цените на наемите още през първото тримесечие, но през второто той се е ускорил до скок с 5,3% и средно месечно равнище от 1179 евро.

В резултат на спадащите цени през пандемията различните категории изглежда привличат нова целева аудитория на платформата HousingAnywhere – сега повече първокласни места за настаняване, включително хотелски стаи за краткосрочен наем, са достъпни за студенти и работещи младежи. Това води до временно, но много необходимо успокояване на пазара на единични стаи. В резултат на тази тенденция цените намаляват още повече.

Макар че това е предимно резултат от динамиката на местния пазар, чужденци и международни студенти се възползват от нея. „За студентите и работещите младежи сега е добър момент да започнат да търсят места за настаняване в чужбина“, коментира Джорди Сийлман, главен изпълнителен директор на HousingAnywhere.

„Макар че цените на стаите са на рекордно дъно в момента, очаква се те да започнат да растат отново, след като ограниченията за пътуване бъдат отменени“, допълва той.

В топ пет на най-скъпите градове за наем на стая влизат Париж с 694 евро, Лондон с 658 евро, Мюнхен с 646 евро, Утрехт с 637 евро и Амстердам с 618 евро.

Промяната в категориите води до ръст на цените на апартаментите в повечето градове, тъй като търсенето се засилва. В Берлин цените на наемите растат над нивото от четвъртото тримесечие на 2019 г., точно преди въвеждането на тавана за овладяване на бързото им поскъпване.

„Мерките за ограничаване на цените като в Берлин не предлагат дългосрочно решение, както сега ясно можем да видим“, казва Сийлман. „Сега, когато виждаме туристите да се завръщат в европейските градове, местните власти трябва да предприемат решителни действия за защита на наличните жилища. Ако градовете вземат нужните мерки, потребителите може да се завърнат към Airbnb и други платформи за наем на ваканционни жилища“, отбелязва той.

„След настъпването на пандемията през 2020 г. бяхме ужасени колко много налични жилища са обвързани с наемите за туристи. Ако градовете не планират да възстановят баланса между туристи и местни жители, местните общности ще изгубят. Цените на наемите ще нараснат, ако градовете продължават да позволяват отдаването на налични жилища на туристи“, смята Сийлман.

Петте най-скъпи града за наем на апартамент в Европа са Париж с 1890 евро, Лондон с 1691 евро, Амстердам с 1605 евро, Ротердам с 1344 евро и Хелзинки с 1329 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още