IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ниските лихви тласкат ипотечния пазар в САЩ до 20-годишен връх

Кредиторите отвъд океана са отпуснали жилищни заеми на обща стойност 1,1 трлн. долара между април и юни

12:36 | 09.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bing Guan/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bing Guan/Bloomberg

Ипотечният пазар в САЩ е регистрирал най-доброто си тримесечие от години тази пролет, отражение на бързо растящия жилищен пазар през 2020 г., въпреки че голяма част от американската икономика изпитва проблеми, пише Wall Street Journal.

Кредиторите са отпуснали ипотечни кредити за 1,1 трлн. долара между април и юни, сочат данни на компанията Black Knight. Това е било най-доброто тримесечие от началото на воденето на статистика от компанията през 2000 г. За цялата 2019 г. кредиторите отвъд океана са отпуснали жилищни заеми на обща стойност около 2,5 трлн. долара.

Рефинансиранията, които са нагоре с над 200% на годишна основа, са двигател на растежа. Лихвите по ипотечните кредити достигнаха ново дъно няколко пъти тази година, като паднаха под 3% за първи път през юли. Ниските лихви позволяват на още милиони американци да спестяват пари от месечните си вноски.

Реакцията на ипотечния пазар на пандемията е най-новият от поредицата привидно противоположни индикатори за финансовата стабилност на САЩ.

Много наематели са разтревожени, че може да бъдат принудително изведени от жилището си, след като загубят работата си или приемат намаляване на заплатата. Доста безработни собственици на жилища засега се задържат над водата, но само защото кредиторите им позволяват временно да пропускат плащания по ипотечни кредити.

Същевременно немалко заможни американци със стабилна работа, които са блокирани у дома и нямат голям избор къде да вложат парите си, се справят добре. Пандемията и рекордно ниските лихви карат много от тях да купуват второ жилище в провинцията или да придобиват жилища с по-голяма площ.

Продажбите на жилища скочиха с близо 25% през юли, което е най-силният месечен ръст в историята. Цените на жилищата продължиха да нарастват дори по време на пандемията, като направиха жилищната собственост още по-недостъпна за мнозина американци.

„Бумът на рефинансирането няма непременно да е толкова благотворен за по-широката икономика. Мултиплициращият ефект в икономиката не е толкова голям, когато някой рефинансира в сравнение със закупуването на жилище“, коментира Ралф МакЛафлин, главен икономист на стартъпа за жилищно финансиране Haus.

Нещо повече, катализаторът на ниските лихви, отслабналата американска икономика, е същата сила, която стана причина милиони американци да загубят работата си и дори да гладуват. Разтревожен от последиците за икономиката, Федералният резерв намали лихвите близо до нула по-рано тази година и заяви, че ще купува на практика неограничено количество ипотечни облигации.

Притеснените инвеститори също тласкат лихвите по ипотечните кредити надолу. Обичайно те се движат в унисон с доходността по 10-годишните облигации. Доходността намалява, когато разтревожените инвеститори се насочват към активи-убежища като държавните ценни книжа.

Ипотечният пазар постигаше силен ръст преди пандемията. Отпуснатите ипотечни кредити миналата година са достигнали най-високото си ниво от 2006 г., сочат данни на компанията за анализи Inside Mortgage Finance.

Но в началото на тази пролет продажбите на жилища намаляха рязко заради пандемията. Много бъдещи купувачи бяха твърде несигурни за работното си място, за да се ангажират със закупуването на дом, а нареждането за оставане у дома не позволи на някои брокери на недвижими имоти да показват жилища на място.

Малко след това обаче много ипотечни кредитори са били залети от заявления за рефинансиране и покупка на жилище от хора, разполагащи с достатъчно средства, за да се възползват от ниските лихви. Много кредитори са увеличили капацитета си, очаквайки бумът на кредитирането да продължи поне до края на годината. Ипотечният кредитор Draper and Kramer Mortgage увеличава служителите си, казва Мат Патерсън, изпълнителен вицепрезидент на отдела за бизнес развитие.

Жилищният пазар остава един от най-устойчивите сектори на икономиката по време на пандемията в позиция да играе значима роля за евентуално възстановяване. Това обаче едва ли ще се случи скоро, смятат икономисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още