IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пандемията укротява Airbnb в туристическите дестинации в Европа... засега

В резултат на това наемите на жилища в някои градове намаляват с до 15%

11:25 | 14.03.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Andrea Merola/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrea Merola/Bloomberg

Пандемията от COVID-19 постига това, което много кметове в Европа опитват, но не успяват – да премахнат десетки хиляди имоти в Airbnb от градските центрове, и така помага за намаляване на разходите за наеми на местните жители с 15% в някои градове, пише Ройтерс.

Макар че градовете в Европа от дълго време приветстват туристите, критици твърдят, че ръстът на обявените имоти в платформата за краткосрочни наеми Airbnb през последните години е изтласкал много местни жители от собствените им жилищни пазари, превръщайки исторически квартали в бездушни пространства.

Компании за управление на имоти и собственици в градове като Лисабон, Барселона, Прага и Венеция, коментират пред Ройтерс, че сривът на туризма заради пандемията е накарал някои собственици да заменят туристите със средносрочни и дългосрочни наематели или да се откажат от имотите като цяло.

Данни на компанията за анализи на ваканционните жилища под наем AirDNA сочат, че броят на обявените в Airbnb жилища с най-малко една нощувка, които са резервирани или налични през последния месец в 50-те най-големи града в Европа се е сринал с 21,9% на годишна база.

Airbnb съобщи, че се приспособява към променящите се навици за пътуване, при които хората се насочват към по-малки градове вместо към туристически дестинации. „Имахме повече обяви във Франция, Германия, Португалия, Испания и Чехия, взети заедно, в края на 2020 г., отколкото в края на 2019 г.“, казва говорителят на компанията Андреу Кастеляно.

Макар че някои собственици в големи европейски дестинации планират да се завърнат в Airbnb, когато туристите се появяват отново, други са напуснали завинаги бизнеса с имоти под наем за туристи.

„Ако туризмът се беше възстановил по-бързо, може би нямаше да взема това решение. Но не мога да издържа още една година без ясна представа кога ще потекат парите“, казва 40-годишната Ванеса Рола, която отдавала под наем четиристайни апартаменти в квартал „Грача“ в Лисабон в платформи за туристи, включително Airbnb. Без туристи тя не може да плати собствения си наем и е в процес на прекратяване на договорите си.

Във Венеция, където данни на AirDNA показаха спад на резервациите за Airbnb и конкурента Vrbo с общо 67% на годишна база през януари, местни жители активисти призовават правителството да се възползва от благоприятната възможност да помогне на обитателите, например като ограничи дните за отдаване на имотите под наем и превърне празни площи в евтини жилища.

„Преди пандемията наемането на жилище във Венеция беше станало почти невъзможно за обикновените хора“, коментира Марко Гаспаринети от групата за защита правата на местните жители Gruppo 25 Aprile. Той обвинява краткосрочните наеми за повишаването на цените. Градът с едва 60 хил. жители обикновено е посещаван от 20 млн. туристи на година.

„Има 30 хил. души, които пътуват до Венеция всеки ден, но не могат да си позволят да живеят тук. Сега това може да се промени, за да се гарантира че градът не е само тематичен парк на открито за туристи“, казва Гаспаринети. Airbnb1 Airbnb1

Последна актуализация: 05:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
simbad
преди 3 години
Божидарка ... защо засега ...? Нещо друго ли ти се иска ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още