IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Празните жилища в САЩ са на най-ниското си ниво от 1981 г. насам

Само 1,3% от собствените жилища и 6,8% от частните квартири отвъд океана са незаети

12:30 | 30.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Празните жилища под наем в САЩ през второто тримесечие са били 6,8%, а 1,3% от собствените жилища също са били незаети, сочат данни на Бюрото за преброяване на населението на САЩ, цитирани от онлайн изданието World Property Journal.

Процентът на празните частни квартири на практика е останал непроменен спрямо второто тримесечие на 2018 г. и е близо до равнището през първото тримесечие на тази година от 7%.

Незаетите собствени жилища намаляват с 0,2 процентни пункта спрямо второто тримесечие на миналата година, когато са били 1,5%, а през първото тримесечие на 2019 г. са достигали 1,4%.

64,1% от американците живеят в собствени жилища, като равнището им остава почти непроменено спрямо второто тримесечие на миналата година (64,3%) и първото тримесечие на тази година (64,2%).

„Данните за второто тримесечие показват продължаваща липса на предлагане в цялата страна. Равнището на празните собствени жилища от 1,3% е най-ниското от 1981 г. насам. Нивото на празните частни квартири от 6,8% също остава доста ниско, но се уравновеси през последните няколко тримесечия“, казва Майк Фратантони, главен икономист в Асоциацията на ипотечните банкери.

На фона на липсата на запаси от жилища създаването на домакинства остава ограничено, като през миналата година са били създадени около 1,2 млн. нови домакинства, а мнозинството от тях са избрали да живеят под наем. В резултат на това равнището на жилищната собственост леко е намаляло до 64,1%.

Асоциацията на ипотечните банкери прогнозира, че търсенето на жилища ще остане силно, тъй като мнозинството от представителите на поколението Y (родените между 1980 и 2000 г. - бел. ред.) сега са в средата на 20-те си години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още