IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пуерто Рико е най-силният жилищен пазар в света през второто тримесечие

В топ три на индекса на Global Property Guide попадат още Черна гора и Шри Ланка

13:52 | 10.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Пуерто Рико е бил най-силният жилищен пазар в света през второто тримесечие на 2019 г. с годишен ръст на цените от 13,24%, сочат данни на онлайн изданието Global Property Guide.

Това е изненадващо завръщане след години на спад на цените на жилищата благодарение на нови инициативи на правителството, включително данъчни стимули и други мерки за стимулиране на жилищния пазар, отбелязва изданието.

В топ три на най-бързорастящите жилищни пазари в света попадат още Черна гора и Шри Ланка с повишение на цените от съответно 11,68% и 10,64%. Жилищните пазари в двете страни се представят силно благодарение на процъфтяващия туризъм, който стимулира търсенето на имоти.

В десетката намират място още Чили, Германия, Австрия, Македония, Малта, Мексико и остров Джърси. В дъното на класацията са Египет, Турция и Обединените арабски емирства, където цените на жилищата са се понижили съответно с 21,51%, 12,10% и 6,86%.

Само 22 от жилищните пазари в света, за които са налични данни, показват по-силна възходяща инерция през годината до второто тримесечие, а 24 жилищни пазара отбелязват по-слаба инерция, показва изследването на Global Property Guide.

Инерцията е мярка за „промяна в промяната“ – тя се ускорява, ако имотният пазар расте по-бързо тази година в сравнение с миналата или отбелязва по-малък спад. Забавянето на инерцията най-малкото показва, че жилищният бум не се засилва. Инерцията на глобалния жилищен пазар се забавя непрекъснато от първото тримесечие на 2017 г. насам, отбелязва изданието. 

Шест от най-силните жилищни пазари в света се намират в Европа. В годината до второто тримесечие на 2019 г. цените на жилищата са нараснали в 14 от 23 европейски страни, включени в изследването на Global Porperty Guide. България не намира място в проучването.

В Азиатско-тихоокеанския регион девет от 12-те жилищни пазара, включени в изследването, са регистрирали забавяне на инерцията през второто тримесечие в сравнение със същия период на миналата година. Цените на жилищата са се повишили в седем страни, но с изключение на Шри Ланка ръстът е бил скромен.

Жилищният пазар в САЩ продължава да расте макар и по-бавно. Продължилият почти десет години бум на жилищния пазар в Канада вече приключи, а Чили и Мексико все още регистрират силен ръст на цените на жилищата. Жилищният пазар в Бразилия обаче остава под натиск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още