IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Специален комитет ще разрешава кризата на имотния пазар в Дубай

Цените на имотите се доближават до най-ниските им нива след срива на пазара през 2009 и 2010 г.

19:20 | 04.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Емирът на Дубай шейх Мохамед бин Рашид ал-Мактум обяви създаването на комитет със задача да разреши кризата на имотния пазар, който е от ключово значение за емирството, съобщава AFP.

От 2014 г. насам имотният пазар в Дубай отбеляза рязък спад заради прекомерното предлагане. Комитетът, който е натоварен от шейха да създаде стратегия за следващите десет години, ще включва представители на основните имотни предприемачи в Дубай.

Групата ще бъде ръководена от един от синовете на емира, Мактум бин Мохамед. „Днес (във вторник - бел. ред.) създадохме в Дубай висш комитет за планирането на пазара на недвижими имоти… с цел да постигнем равновесие между предлагането и търсенето“, съобщи в Twitter шейх Мохамед бин Рашид ал-Мактум, който е и премиер на Обединените арабски емирства.

Той призова комитета да работи за това новото строителство да носи добавена стойност на пазара, а не да се задоволява с възпроизвеждане на съществуващото до този момент предлагане.

Ръководителят на Дубай иска също така комитетът да гарантира, че „полудържавните имотни компании в емирството няма да се конкурират с инвеститори от частния сектор“, отбелязва Bloomberg.

Сред членовете на комитета ще са компании като Emaar Properties PJSC, Nakheel PJSC, Dubai Properties Group и Meraas Holding LLC, става ясно от съобщение на пресслужбата на правителството.

Според икономическите прогнози секторът на недвижимите имоти, който представлява около 70% от брутния вътрешен продукт на Дубай, може да продължи да се срива заради прекомерното предлагане и забавянето на икономиката, породено от спада на цените на петрола. Но предприемачите в големия град с футуристични небостъргачи и луксозни апартаменти продължават да строят преди световното изложение през 2020 г. Очаква се събитието да създаде 300 хил. работни места и да привлече над 20 млн. посетители, пише AFP.

По данни на рейтинговата агенция Standard & Poor’s цените на имотите в Дубай се доближават до тези по време на срива на имотния пазар през 2009 и 2010 г. След началото на световната икономическа криза през 2008 г. спадът на пазара на недвижими имоти в Дубай отслаби значително икономиката на емирството, като предизвика свиване от 2,6% през 2009 г.

Най-голямата строителна компания в Дубай, Emaar Properties, съобщи миналия месец, че приходите й през първото полугодие са намалели с 4%, отбелязва Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още