IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Топ жилищни продажби в САЩ показват, че пазарът в Ню Йорк не е мъртъв

Четири от най-скъпите имота отвъд Океана, продадени през 2020 г., се намират в града

15:41 | 22.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

2020 не беше годината на Ню Йорк в нито едно отношение и имотите не са изключение, пише Bloomberg.

До края на септември обемът на продажбите на жилища в Манхатън е надолу с 43% на годишна база, тъй като продавачите са се въздържали да обявяват апартаментите си, а купувачите все повече са гравитирали към покрайнините, сочи доклад на имотната компания Douglas Elliman.

Но поглед към продажбите на най-скъпите жилищни имоти за 2020 г. показва, че една група от населението – супер богаташите, са ангажирани с Ню Йорк в дългосрочен план.

От продажбите на десетте най-скъпи имота в страната в класацията, съставена от Джонатан Милър, президент и главен изпълнителен директор на компанията за оценки на недвижими имоти Miller Samuel, четири се намират в нова луксозна кула в Сентръл парк, проектирана от архитекти на компанията Robert A.M. Stern.

„Една конкретна група на заможни купувачи, стремящи се към супер лукс, изглежда поне засега невъзмутима спрямо общите пазарни условия“, коментира Милър. Продажбите, преговорите за които са започнали най-малко преди три години, „ни показват до каква степен кулата 220 Central Park South е откъсната от останалата част на пазара“, допълва той.

Друга тенденция от тази година – бягството на заможни хора от Ню Йорк към Флорида, не е достигнала до най-богатите купувачи на имоти. Само две от продажбите в топ десет тази година са на имоти в Палм Бийч, докато миналата година бяха три.

Дори трите имота в Лос Анджелис се различават леко от обичайните тенденции през 2020 г. Пазарът в града е един от малкото светли лъчи на градските пазари тази година с растящи продажби и ограничени наличности. Но броят на продажбите в най-високия сегмент са надолу спрямо миналата година, когато градът беше представен с четири имота в топ десет на обща стойност 463 млн. долара. Тази година има три на обща стойност 358 млн. долара.

Общо стойността на имотите в топ десет отбелязват спад с близо 29%. Миналата година тя е достигнала 1,2 млрд. долара, а тази година е 850 млн. долара.

Ето и десетте най-скъпи имота, продадени в САЩ през 2020 г.:

165 млн. долара за „имението Уорнър“ в Бевърли Хилс, щата Калифорния

Смята се, че имотът е купен от основателя на Amazon.com Джеф Безос от музикалния продуцент Дейвид Гефен. Имението е построено през 30-те години на миналия век, а продажната му цена постави нов рекорд на имотния пазар в Лос Анджелис.

125 млн. долара за имот на 1025 Loma Vista Drive в Бевърли Хилс

Имението с площ от над 24 декара, което включва къща с площ от 2400 кв. м, е продадено от основателя на Quibi Джефри Каценберг.

99,9 млн. долара за мезонет 76 в кулата 220 Central Park South в Ню Йорк

Имотът на 76-я и 77-я етаж е с площ от около 840 кв. м и разполага с четири спални и пет бани.

71,9 млн. долара за имот на 8 S. Lake Trail в Палм Бийч, щата Флорида

Имотът с площ от 8 декара беше продаден на печалба от над 40 млн. долара само три години след закупуването му. Продавачът купил имота през 2017 г. за 27 млн. долара, което означава годишна възвръщаемост от солидните 55%.

70 млн. долара за имот на 1095 North Ocean Blvd. в Палм Бийч, щата Флорида

Бившото имение на семейство Кенеди, продадено през 90-те години на миналия век, беше реновирано от продавача през 2015 г.

68 млн. долара за имот на 911 Foothill Rd. в Бевърли Хилс, щата Калифорния

Помните ли Дейвид Гефен от първото място? Смята се, че той вложил част от печалбата си в този имот с площ от 13 декара, който включва къща от 1720 кв. м, проектирана от Ричард Мейър. Наречете го свиване на жилищната площ.

63,3 млн. долара за имот на 2500 East Valley Road в Монтесито

Ранчото с площ от 960 декара с къща от близо 2800 кв. м беше продадено, след като остана на пазара шест години. Първоначалната му офертна цена беше 125 млн. долара.

63 млн. долара за апартамент 72 в кулата 220 Central Park South в Ню Йорк

Апартаментът с площ от близо 560 кв. м беше купен от човек, който явно е решил, че гледката си струва цената от над 107 640 долара на кв. м.

62,6 млн. долара за апартамент 71 в кулата 220 Central Park South в Ню Йорк

Четиристайният апартамент включва библиотека, всекидневна и супер тясна тераса от около 9 кв. м.

61,6 млн. долара за апартамент 69 в кулата 220 Central Park South в Ню Йорк

Продажбата на жилището, което заема цял етаж, беше финализирана през септември, след като предварителен договор беше подписан още през 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още