IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забавянето на помощите за наемателите може да породи жилищна криза в САЩ

Щатските и местните власти са разпределили под 10% от федералната помощ за наемите и имат срок до 3 октомври да преодолеят бюрократичните спънки

14:05 | 22.08.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Решението на администрацията на американския президент Джо Байдън да даде на наемателите, засегнати от влошаващата се пандемия, двумесечен мораторуим върху принудителните извеждания може да предизвика жилищна криза през есента, ако щатите не ускорят разпределянето на предвидените милиарди за облекчаването на наемите, пише Bloomberg.

Щатските и местните власти са разпределили под 10% от федералната помощ за наемите на стойност 47 млрд. долара и сега имат срок до 3 октомври да преодолеят бюрокрацията, да наемат подизпълнители, да подобрят технологиите и да осигурят публичност на програмите въз основа на нареждането, издадено във вторник от Центъра за контрол и превенция на заболяванията.

Редица щати като Орегон и Мериленд твърдят, че са постигнали значителен напредък през миналия месец. Но други, включително Ню Йорк, продължават да изостават, повдигайки въпроси за това дали новият мораториум върху принудителните извеждания няма само да отложи неизбежното в някои райони.

Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър от Ню Йорк заяви в Сената, че родният му щат не се справя добре в разпределянето на облекченията за наемите. „Твърде много пари просто си седят в Олбани (главния град на щата Ню Йорк – бел. ред.)“, заяви Шумър.

Никакви пари за облекчаване на наемите по управляваната от Ню Йорк програма не са били изплатени към 30 юни – последните налични федерални данни, и има съмнения, че местните ръководители ще задействат процедурите достатъчно бързо, за да предотвратят принудителни извеждания.

Процедурата по кандидатстване на щата отнема време, объркваща е както за наемателите, така и за собствениците и е пълна с технически проблеми, казва Елън Дейвидсън, адвокат в The Legal Aid Society в Ню Йорк.

Ръководителите на града тестваха разплащателната си система с малка сума през юли и планират да предоставят още средства през август, съобщи New York Times миналата седмица.

Ню Йорк трябва да разпредели федерална помощ за наеми на стойност около 2,5 млрд. долара. Щатът е предоставил плащания на стойност 20,3 млн. долара от 19 юли – 13,3 млн. долара са били отпуснати само в сряда. Това е под 1% от общата сума.

Макар че Ню Йорк е един от най-слабо представящите се щати, той не е единствен. Дори след месеците за изграждане на инфраструктурата за разпределянето на средствата много щатски програми продължават да се борят с предизвикателства с наемането на служители, технически пропуски и проблеми с комуникацията.

Ако не ги преодолеят, над 10 млн. наематели може да се окажат в същото несигурно положение, в което се намираха след изтичането на предходния мораториум в събота.

„Наистина се надявам“, че допълнителните 60 дни ще бъдат достатъчни да разпределим средствата, казва Андреанесия Морис, изпълнителен директор на HousingNOLA в Луизиана. „Но не съм убедена. Според мен все още не сме видели ангажимент за изплащането на тези долари, който да отразява неотложната нужда“, допълва тя.

Луизиана получи около 300 млн. долара федерална помощ за наемите. Програмата се управлява от Жилищната корпорация на Луизиана, но за момента представянето не е убедително. Разпределени са под 2 млн. долара от помощта на стойност 24 млн. долара за облекчаване на наемите от 2020 г. и началото на тази година.

Време е федералното правителство да се намеси, смята Морис.

Федерални указания

Американското финансово министерство публикува указания към щатските и местните власти и им напомни, че програмите с незадоволително представяне ще изгубят средства от 30 септември, точно преди изтичането на новия мораториум. Но парите продължават да се движат с вял темп.

Заместник-министърът на финансите Уоли Адейемо каза в сряда, че щатите продължават да създават нови препятствия за наемателите, включително изисквания за документи, които надхвърлят федералните препоръки. Министерството публикува примери за опростени формуляри за кандидатстване въз основа на успешни програми в страната. САЩ САЩ

Миналата седмица Адейемо посочи конкретно системата за кандидатстване във Вирджиния, която наред с Тексас е разпределила над една трета от средствата към 30 юни. Към същата дата програмите в Ню Йорк и Южна Каролина все още не са изплатили нито цент.

„Щом Тексас и Вирджиния могат да го направят, останалите щати също могат“, каза прессекретарят на Белия дом Джен Псаки във вторник.

Тексас, който беше лидер в първоначалните усилия за разпределяне на средствата, е осигурил 20 млн. долара на Фондацията за достъп до правосъдие в щата, група за правна помощ, която помага на наемателите в процеса по принудително извеждане от дома.

Орегон, който първоначално се съсредоточи върху разпределянето на 200 млн. долара от отделна финансирана от щата програма за подпомагане на наемателите, е изплатил около 60% от федералните средства.

Наемането на служители беше най-голямото предизвикателство за щата, казва Конъл МакДонъл, говорител на департамента за жилищни и обществени услуги в щата. 125 местни административни служители и 60 подизпълнители на щатско ниво работят по програмата.

Щатът планира да пренасочи 8500 кандидатури в Портланд. Това е около 77% от общия брой молби, които очакват разглеждане в щата.

„Наистина смятам, че 60 дни ще са от съществено значение на този етап от процеса“, казва Ан Олива, вицепрезидент за жилищната политика в Центъра за бюджетни и политически приоритети.

„До момента повечето места в страната наистина изграждат инфраструктурата. 60 дни ще дадат на хората времето, от което се нуждаят, за да засилят капацитета си и да осигурят по-регулярно разпределяне на средствата“, казва Олива.

Джорджия е осъвременила онлайн портала си, за да опрости процеса по кандидатстване, казва Тоня Къртън Къри, заместник-директор на жилищната политика в Службата за обществени дела на щата. Ръководителите в Джорджия работят с местни групи и партньорски организации за повишаването на доверието в програмата.

В Мериленд, където окръзите управляват най-много програми в подкрепа на наемателите, процесът по кандидатстване за много наематели и собственици започна в средата на май. Мериленд е разпределил само 7% от федералните средства към 30 юни. Но ръководителите на щата са оптимисти заради напредъка през миналия месец.

„Сега Мерилен е в добра позиция със създадената инфраструктура и ресурси за осигуряване на значително облекчаване на наемателите, засегнати от пандемията“, съобщи Службата за жилищно и обществено развитие в комюнике.

Освен това Мериленд провежда информационна кампания за милиони долара, допълни службата.

Допитване на Градския институт през май установило, че над половината от наемателите и 40% от собствениците не знаят, че има осигурена помощ за наемите. Това се случва повече от пет месеца, след като Конгресът за първи път разпредели средства за тази цел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
АнтиФъшкист
преди 2 години
Наркуманцити без помущи, дългуве и грабежи ни моат да уцелеят. Инак кат мин година ши разбиват магазини от глад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още