IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Василев: Няма как за 1 година да наваксаме 12 пропуснати години

Между кюлчетата и пачките и фетиша "нулев бюджетен дефицит" избирам пенсионерите да живеят достойно, каза вицепремиерът

15:55 | 21.06.22 г. 2
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Ръстът на пенсиите и пенсионната и социалната политика също станаха предмет на спор в рамките на дебата по вота на недоверие към кабинета "Петков" днес. Вотът е внесен от ГЕРБ-СДС с мотив провал на правителството във финансово-икономическата политика.

Депутатът от ГЕРБ и бивш социален министър Деница Сачева призова от парламентарната трибуна финансовия министър Асен Василев да представи тригодишната бюджетна прогноза и да предостави информация откъде ще се вземат пари за заложените пенсионни увеличения през 2023 и 2024 г. - дали ще се вдигат данъците и осигуровките, или ще се теглят заеми, за да се изплащат пенсиите.

Сачева повтори тезите си от дискусиите по актуализацията на бюджета на държавното обществено осигуряване – при управлението на ГЕРБ в периода 2017-2021 г. средната пенсия нарасна с почти 200 лева, въведена бе и добавката от 50 лв., посочи бившият социален министър. Според нея правителството на Петков пренебрегва устойчивостта на системата.

В отговор финансовият министър Асен Василев посочи, че минималната пенсия, заложена в актуализацията на бюджета, се повишава на 467 лв., което е 167 лв. увеличение за 12 месеца. „За 12 години заради сбърканата си философия не успяхте да направите това, което нашите "некадърни правителства" направиха за 12 месеца“, обърна се вицепремиерът към бившите управляващи.

Асен Василев подчерта, че делът на пенсиите от БВП у нас с предвидените увеличения в актуализацията е 10,4%, но въпреки увеличението не можем да постигнем средноевропейския дял от 12,7 на сто и да дадем на пенсионерите това, което са изработили и заслужават.

Той изтъкна, че няма как за една година да се наваксат 12 пропуснати години.

Асен Василев беше категоричен, че нито държавата ще фалира, нито ще има проблеми заради пенсионните разходи. Той беше категоричен, че има възможност за допълнително увеличение на пенсиите. И допълни, че това е станало възможно, защото „едни 3,9 млрд. лева не отиват в кюлчета, касички, а при пенсионерите".

„Ако трябва да избирам като финансов министър между кюлчетата и пачките или между фетиша за нулев бюджетен дефицит и това пенсионерите да могат да живеят сравнително достойно, винаги ще избера пенсионерите да могат да живеят сравнително достойно“, заяви от парламентарната трибуна Асен Василев.

„Искаме да вдигнем пенсиите трайно и завинаги. ГЕРБ иска да ги вдигне тази година и догодина те да останат по-ниски... Всяка година пенсионерите да зависят от благоволението на вашата партия, не дай си Боже, тя се върне на власт“, каза още Василев.

„Това правителство има всички лостове и може да каже откъде ще дойдат парите за осъвременяване на пенсиите“, заяви и министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков. Той обяви, че пенсионерите в България смятат политиката на правителството на ГЕРБ за геноцид към тях.

„За 12 години управление водихте ужасяваща политика за българите, в центъра слагахте финансовата стабилност на системите, най-вече на пенсионната, в което няма нищо лошо, но това винаги беше за сметка на хората“, заяви Георги Гьоков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 6
Борката
преди 1 година
Още един месия. С джипка, без джипка, всички са се взели на сериозно - да крадат повече от предшествениците. Колкото общо те са крали, поне толкова да откраднат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 10
nkavrakov1982
преди 1 година
Кокорчо държава се ръководи с инвестиции в образование ,наука,пазар на труда ,здравеопазване - и на финала имаш качество на живот,развитие ,икономика която работи и има пари за всички -взехте дълг,дадохте увеличения на пенсии и какво ли не и приключваме .Инфлация не се контролира с харчене -за да се харесаме на хората ще им даваме ,ще харчим а това че цените летят,че инфлацията така я храним още повече ,няма значение ,затова и ще си ходите -народа не е *** и вижда какво правите -некадърници сте си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още