IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските компании обръщат поглед към водорода

Водородотъ се смята за решението на задачата за декарбонизацията, но проектите, свързани с него са още в начален етап

11:27 | 01.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Chris Ratcliffe, Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe, Bloomberg

Компании в САЩ започват да произвеждат водород или да тестват преноса му в своите газопреносни мрежи, съобщава Ройтерс. Страната има за цел да постигне въглеродна неутралност до 2050 година, а за целта важно влияние ще окаже водородът, който обаче все още е в етап на развитие.

Затова и бизнесът се опитва да получи предимство още сега, намирайки начин за успешно производство и доставка на водорода през съществуващата инфраструктура, посочва още агенцията.

Една от компаниите е базираната във Вирджиния Domimion, която ще добави 5% водород в природния газ, който доставя на своите потребители. Чрез този пилотен проект компанията ще провери как се отразява наличието на водород на съществуващата газопреносна мрежа.

Анализаторите коментират, че секторът има нужда от правителствена подкрепа, за да направи инвестициите за милиарди, които са нужни за производството и доставката на зелен водород. В момента почти всичкият водород, който се произвежда по света, е от изкопаеми горива и не покрива новите екологични изисквания.

За зелен водород, тоест отговарящ на целите за декарбонизация, се смята само произведеният от нисковъглеродни източници - възобновяеми източници, ядрена енергия или изкопаеми горива, но придружени от технология за улавяне на емисиите.

Според оценките на Международната агенция за енергетика (МАЕ), за да бъдат постигнати целите за нулеви въглеродни емисии до 2050 година, употребата на водород трябва да се увеличи от 90 млн. тона през 2020 година до 200 млн. тона през 2030 година. Но това е голямо предизвикателство, защото разходите за производство и пренос на водорода засега са по-високи от тези за природния газ.

Почти всички газови турбини могат да използват природен газ, примесен с между 5% и 10% водород без допълнителни инвестиции, обясняват още анализаторите пред Ройтерс. Дори и с този малък процент това би довело до намаляване на емисиите от производството на електроенергия. По данни на (МАЕ) около 36% от въглеродните емисии, свързани с производството на електроенергия, идват от изгарянето на изкопаеми горива.

Компаниите, които правят тестове с водорода, още са на много ранен етап не само в САЩ, посочва още Ройтерс. Канадската Enbridge например започва да добавя до 2% водород в своята газопреносна мрежа в Онтарио. Компанията получи разрешение да направи подобен експримент и в провинция Квебек.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още