IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетният дефицит на САЩ вече се приближава до стойностите за миналата година

Недостигът от 738,6 млрд. долара е с близо 40 млрд. по-малко от този за цялата минала година, а остават още четири месеца до края на отчетния период

22:04 | 12.06.19 г. 27
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският бюджетен дефицит нарасна до 738,6 млрд. долара през първите осем месеца на фискалната година, която в САЩ започва през октомври. Това представлява увеличение от 206 млрд. долара спрямо година по-рано на фона на по-бързия темп на нарастване на разходите спрямо приходите.

Недостигът е с 38,8% повече спрямо същия период на миналата година, става ясно от съобщение на финансовото министерство, цитирано от Bloomberg. Властите представиха в сряда ежемесечната си бюджетна ревизия.

От началото на фискалната година през октомври приходите в хазната са нараснали с 2,3%, но въпреки това не успяват да наваксат с увеличението от 9,3% при разходите.

През май фискалният дефицит се увеличава до 207,8 млрд. долара, което е увеличение от 41,5% спрямо същия месец на 2018 г. Това е и значително над прогнозите от допитване на Bloomberg за увеличение до 202,5 млрд. долара.  

Най-големият месечен бюджетен дефицит на страната бе отчетен през февруари, когато пропастта за най-краткия месец от годината достигна 234 млрд. долара – значително повече от миналогодишните 215,2 млрд. долара. Дефицитът изпреварва предишния рекорд от 231,7 млрд. долара, достигнат преди седем години, показват данни.

Основна причина отново бе 20-процентен спад на приходите от корпоративни данъци и увеличение на разходите от началото на фискалната година през октомври.

Пропастта в бюджета продължава да нараства и при управлението на президента Доналд Тръмп, водена основно от комбинация между данъчните съкращения, въведени в края на 2017 г., за които се очаква в рамките на десетилетие да достигнат до 1,5 трлн. долара, и нарастващите разходи на равителството.

Бюджетен дефицит на САЩ за месец май

Дефицитът на САЩ се очаква да достигне 897 млрд. долара през тази фискална година спрямо 779 млрд. долара миналата. В същото време през фискалната 2022 г. той се очаква вече да е над 1 трлн. долара, показват изчисленията на Бюджетната служба към Конгреса.

От Белия дом заявиха, че данъчните съкращения ще се изплатят сами, създавайки повече приходи чрез по-бърз и устойчив икономически растеж.

С разпалването на търговската война с Китай и налагането на по-високи мита върху вноса от Поднебесната империя, САЩ отчитат приходи 4,9 млрд. долара от митнически налози през май. С това сумата за първите осем месеца на фискалната година достига до 44,9 млрд. долара – почти двойно на същия период на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

27
rate up comment 2 rate down comment 3
ivailojelyazkov
преди 4 години
ти верно си правен от рикошет на пиянска чек1я.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 2
zelka007
преди 4 години
аххахахаа ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 7 rate down comment 2
zelka007
преди 4 години
никаква , ама няма за какво друго да си пишем с АВВА-та . пък така му помагаме за нормата дето гони . а пък той ни е обещал , като преведат субсидията от санкт петербург , да ни води на китен на теферич , салата от миди и потна чаша бяло вино ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 13 rate down comment 2
Sakamano
преди 4 години
Нищо, но тъй като някои хора освен ракетите няма какво друго да си премерят, затова се опитват да ги нaвиpaт във всяка възможна тема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 8 rate down comment 2
V.At.
преди 4 години
Прощавайте, но какво общо има бюджетния дефицит с ракетите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 2
Sakamano
преди 4 години
Приемам го като потвърждение на предния си пост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 12
ABBA
преди 4 години
Най-новата руска ракета от системата на ПРО ПРС-1М е най-бързата ракета в света и може да стане истинско оръжие за края на света, пише немското издание Stern.Става дума за ракетата, сваляща балистични ракети (други янките нямат) и спътници в космоса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 12
ABBA
преди 4 години
Като не можеш сам да си обогатяваш уран-а,къде изобщо се тикаш за световна сила !?!?!?Тоя, де го имаш > след 50 години и КРАЙ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 15
ABBA
преди 4 години
САЩ нямат ново качествено оръжие от времето на последните немски инженери, трофей от WW2. 70-те години.Ф-22 супер-пупер скъп и не до там с планираните възможности - да знае какво става във всички посоки.Ф-35 пълна скръб откъм цена/възможности.А тука валидолче под езика и цък:https://***.youtube.com/watch?v=zdyRNzCToJAУРАН-235 ГЛАВНЫЙ АГЕНТ ПУТИНА В АМЕРИКЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 16 rate down comment 10
Sakamano
преди 4 години
Митът за военното превъзходство е част от руската пропагандна стратегия, която от години старателно разпространява лъжи за САЩ и НАТО. За техен късмет, това няма как да се докаже или опровергае, тъй като двете свръхсили никога няма да влязат в директен сблъсък. Освен това, най-новите военни технологии се пазят в тайна. Но русофилите са доста лековерни и се хващат, дори вече го изтъкват като че е всеизвестен факт. Спомням си навремето баба ми смяташе, че волгата е много по-добра кола от мерцедеса и нищо не можеше да я убеди в обратното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още