IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow изтри 170 пункта и сложи край на 3-дневната печеливша серия

Ръст обаче отчете технологичният бенчмарк Nasdaq Composite, който прибави 0,15%

23:35 | 17.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изтри 170 пункта (0,65%) в сряда и сложи край на 3-дневната си серия на ръстове, след като печелившите от отварянето на икономиката акции записаха спадове. Показателят достигна ниво от 26 119,61 пункта.

На отрицателна територия бе и широкият измерител S&P 500, който се понижи с 0,36% до 3113,49 пункта, съобщава CNBC.

Ръст обаче отчете технологичният бенчмарк Nasdaq Composite, който прибави 0,15% до 9910,53 пункта

Авиопревозвачите, круизните оператори и търговците на дребно бяха сред най-потърпевшите от днешната търговия. Акциите на United, Delta и American Airlines се разделиха със съответно 2,4%, 1,9% и 0,3%. На свой ред Carnival, Norwegian Cruise Line и Royal Caribbean отписаха 6,5%, 8,4% и 7,2% от стойността си. Книжата на Nordstrom и Gap поевтиняха с по 5,5%.

Днешното представяне на американските пазари става факт след поредица от силни ръстове в петък, понеделник и вторник.

Една от причините бяха данните за рекордното увеличение от близо 18% на продажбите на дребно в САЩ за месец май. Също така за доброто настроение допринесе и новината, че според източници на Bloomberg News администрацията на Доналд Тръмп готви нов инфраструктурен законопроект на стойност 1 трлн. долара.

В допълнение бе съобщено и за добри резултати при лечение на тежко болни от коронавирус с дексаметазон – достъпен и широко използван медикамент.

На днешното представяне на пазарите повлия и изказването на управителя на Фед Джером Пауъл, който заяви, че не трябва да се бърза с прекратяването на програмите в помощ на домакинствата и малкия бизнес. Той също така заяви, че централната банка в даден момент ще премине изцяло към директни покупки на корпоративен дълг за сметка на борсово търгуваните фондове.

Инвеститорите продължават да следят и случващото се с коронавируса по света. Броят на болните в глобален план вече надвишава 8 млн. души. От Световната здравна организация предупредиха, че макар разпространението на вируса да се забавя в някои части на Европа, то на други места нараства с нова сила, включително в Африка и Северна и Южна Америка. Нов клъстер има и в Пекин.

„Поведението на много американци изглежда е сякаш те са приключили с коронавируса, но коронавирусът не е приключил с нас“, посочва Марк Одо, портфолио мениджър на Swan Global Investments.

Въпреки това пазарът до голяма степен изглежда фокусиран върху добрите новини. S&P 500 отбеляза ръст от над 40%, откакто достигна ново дъно на 23 март.

На стоковите пазари цената на петрола поевтинява. Американският лек суров петрол WTI отписа близо 1,7% от стойността си до 37,73 долара за барел. От своя страна фючърсите върху международния бенчмарк Брент загубиха близо процент от цената си до 40,56 долара за барел.

Златото поскъпва едва до 1737 долара за тройунция.

Доходността по американските държавни ценни книжа в сряда намалява, като по 10-годишните и 30-годишните облигации тя е съответно 0,73% и 1,521%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от конкурентни валути, бележи ръст до 97,12 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още