IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow изтри близо 800 пункта заради признаци за забавяне на икономиката

Т. нар. инверсия на кривата на доходността предвещава рецесия

23:58 | 04.12.18 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните американски индекси отбелязаха най-големия си спад след срива през октомври, тъй като инвеститорите са притеснени от явление на пазара на облигации, което е сигнал за възможно забавяне на икономиката.

Продължаващите притеснения около търговския спор между САЩ и Китай също допринесоха за сътресенията на Wall Street, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отписа 799,36 пункта от стойността си, или 3,1% и завърши сесията на ниво от 25 027,07 пункта, като записа най-лошия си ден от 10 октомври. В по-ранен етап на търговията Dow загуби над 800 пункта от стойността си.

Широкият измерител S&P 500 се понижи с 3,2% и завърши на ниво от 2700,06 пункта. Финансовите компании, включени в индекса, се представиха най-зле, като заличиха 4,4% от стойността си. Секторът на комуналните услуги единствен записа ръст от скромните 0,16%.

Технологичният измерител Nasdaq Composite отбеляза спад от 3,8% и завърши на територията на корекцията на равнище от 7158,43 пункта.

В понеделник доходността по тригодишните американски държавни ценни книжа задмина тази по петгодишните облигации. При появата на т. нар. инверсия на кривата на доходността, при която доходността по краткосрочните облигации е над тази по дългосрочните, може да последва рецесия, въпреки че често това се случва години след първия сигнал.

Индексите стигнаха най-ниското си ниво за деня, след като Джефри Гъндлач, главен изпълнителен директор на Doubleline Capital, заяви пред Ройтерс, че инверсията е сигнал за „предстоящо отслабване“ на икономиката.

Книжата на J.P. Morgan Chase, Citigroup и Bank of America поевтиняха с над 4%. Citigroup и Morgan Stanley достигнаха най-ниското си ниво от 52 седмици насам наред с Regionals Financial, Citizens Financial и Capital One. SPDR Regional Banking ETF отписа 5,5% от стойността си и завърши с 20% под 52-седмичния си връх. Той отбеляза и най-лошия си ден от март 2017 г.

Изтъргуваните обеми се повишиха във вторник. Над 159 млн. акции на SPDR S&P 500 ETF (SPY) смениха собствеността си при среден 30-дневен обем от 110,5 млн. Американските пазари ще останат затворени в сряда заради погребението на бившия президент Джордж Х.У. Буш.

В същото време съмненията относно трайно споразумение между САЩ и Китай отново обзеха инвеститорите след ралито в предходната сесия.

Миналия уикенд САЩ и Китай се договориха за 90-дневно примирие в областта на търговията, за да позволят на търговските преговори да продължат. Лидерите на двете страни се срещнаха на вечеря по време на срещата на Г-20 в Аржентина. Новината тласна нагоре индексите в понеделник, като Dow прибави над 300 пункта.

Но разногласията за това кога ще започне примирието създадоха объркване. Съветникът на американския президент Доналд Тръмп по икономическите въпроси Лари Къдлоу заяви пред репортери в понеделник, че то ще започне от 1 януари, но по-късно Белият дом публикува коригирано изявление, в което заяви, че 90-дневният помирителен период е започнал да тече от 1 декември.

В поредица от туити във вторник Тръмп заяви, че двете страни ще постигнат сделка, ако е възможно. „Но ако не е възможно, помнете… аз съм човек на митата“, допълни американският президент.

На облигационните пазари внимателно следеният спред между доходността по двегодишните американски държавни ценни книжа и 10-годишните облигации остава положителен, но се свива до едва 10 базисни пункта. Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа се понижи до 2,896%, а по 30-годишните облигации отбелязва спад до 3,14%.

На валутните пазари доларовият индекс, който измерва стойността на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,6% до 96,98 пункта. Спрямо еврото доларът поевтинява с 0,09% до 1,1342 долара за евро, а спрямо йената е надолу с 0,77% до 112,78 йени за долар.

На пазарите на суровини цените на петрола ограничиха ръстовете при волатилна сесия заради опасенията, че търсенето може да намалее под влиянието на евентуална търговска война между САЩ и Китай, а Русия остава пречка пред сделка за намаляване на глобалните доставки на суров петрол.

Международният бенчмарк Брент поскъпна с 39 цента до 62,08 долара за барел, след като по-рано пред деня достигна равнище от 63,58 долара. Американският лек суров петрол WTI прибави 36 цента към стойността си до 53,31 долара за барел, след като цената му се повиши с 3% до 54,55 долара.

Цената на паладия достигна рекорд, стимулирана от спекулативни интереси и ограниченото предлагане на метала. В крайна сметка тя повиши стойността си с 2,3% до 1230,70 долара за тройунция, след като по-рано в търговията отбеляза абсолютен рекорд от 1239,50 долара за тройунция. В същото време американските фючърси върху златото постигнаха ръст от 0,56% до 1246,60 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 1
ceneto
преди 5 години
не се казва коледен мечи пазар, а tax loss selling
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 5 години
Балона при имотите, дано се спука по скоро. През ден разни имотни агенции пускат платени статийки, че видиш ли балон при цените на жилищата нямало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
Blueberry
преди 5 години
Ааа, няма проблеми в икономиката на САЩ - фейсбук с капитализация от 1/2 трилион, я GM (Опел) нямат пари за данъци. Всичко е точно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
Blueberry
преди 5 години
Ааа, няма проблеми в икономиката на САЩ - фейсбук с капитализация от 1/2 трилион, я GM (Опел) нямат пари за данъци. Всичко е точно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 10
studioaa
преди 5 години
Ние сме навлезли в най-силния мечи пазар в историята, нормално е цените на акциите да се сриват, ненормално е да растат. Скоро ще видим срив на Dow до под 17 хил., срив на DAX под 8 хил. срив на Sofix под 100. Сега сме във фаза коледен мечи пазар и имаме коледна разпродажба на акции. Сега няма да се разминем без най-голямата рецесия в последните поне 200 години и великата депресия ще трябва да я преименуваме на нещо друго...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 2
Jorkata
преди 5 години
Абе едни хора преди около месец казваха, че Щатите навлизат в яка рецесия... дали пък няма да се окаже вярно?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още