IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones остана на червена територия за втори пореден ден

Технологичният Nasdaq Composite обаче записа пети пореден ръст в четвъртък

23:49 | 18.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average регистрира спад за втори пореден ден в четвъртък, тъй като инвеститорите бяха под влиянието на растящия брой случаи на коронавирус в САЩ и по света и на разочароващите данни за безработицата, предава CNBC.

Индексът с 30 компании отписа 39,51 пункта от стойността си и финишира на ниво от 26 080,10 пункта. В същото време технологичният показател Nasdaq Composite отбеляза ръст от 0,3% до ниво от 9943,05 пункта, което е пети пореден ден на скок. Широкият измерител S&P 500 приключи сесията със скромно повишение от 0,1% до 3115,34 пункта.

Основните индекси не можаха да намерят единна посока през цялата сесия. В един момент Dow беше надолу с 271 пункта, а за кратко дори излезе на зелена територия. S&P 500 също се луташе между ръст и спад през по-голямата част от деня.

Книжата на Facebook, Amazon и Netflix поскъпнаха леко, подкрепяйки Nasdaq. Спадове при Carnival и American Airlines ограничиха ръста на S&P 500.

Първоначалните данни за седмичните заявления при безработица в САЩ показаха по-голям от очакванията ръст от 1,508 млн. Анкетирани от Dow Jones икономисти очакваха 1,3 млн.

„Макар че заявленията намаляват за 11-та поредна седмица след връхната точка в края на март, миналата седмица е отбелязан най-бавният темп на спад в процентно изражение от началото на април, така че ще видим къде ще се установят засега“, коментира Питър Буквар, главен инвестиционен директор в Bleakley Advisory Group.

Редица щати в САЩ регистрират ръст на заразените. Аризона съобщи за рекорден брой новопотвърдени случаи, а Тексас отбеляза дневно повишение от 11% на хоспитализираните пациенти с COVID-19 в сряда. Същевременно Калифорния обяви най-големия си дневен ръст на случаите на коронавирус от началото на пандемията.

В Китай в столицата на страната Пекин бяха затворени училища и отменени полети за овладяване на новата вълна от случаи на коронавирус. Въпреки това експерт по заболяването съобщи, че последният ръст на случаите в Пекин е бил овладян.

„Смятаме, че пазарът оценява добрите новини и ралито вероятно ще си поеме дъх през идните месеци с развитието на възстановяването. Очакваме волатилност през идните месеци, докато преценяваме как се развива повторното отваряне на икономиките и как напредват разходите на потребителите“, коментира Скот Рен, старши глобален пазарен стратег в Wells Fargo.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до съответно 0,708% и 1,482%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се повишава с 0,29% до ниво от 97,43 пункта. Еврото поевтинява с 0,31% до 1,121 долара, а паундът отписва 1,01% от стойността си до 1,243 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняват с 0,03% до 106,96 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се повиши, след като представители на ОПЕК и съюзниците й се срещнаха, за да направят преглед на рекордните съкращения на петролните доставки, въпреки че пазарът остава обезпокоен от новите случаи на коронавирус в части от САЩ и Китай.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент, добиван в Северно море, поскъпват със 78 цента до 41,48 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI прибавят 88 цента до ниво от 38,84 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поевтиняха с 0,3% до 1731,10 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още