IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow постигна исторически рекорд на фона на скока в цената на акциите на Disney

Инвеститорите проследиха внимателно и изказването на управителя на Фед Джером Пауъл, който изтъкна, че основният проблем за икономиката на САЩ е пазарът на труда

23:00 | 13.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average, който следи търговията с акции на 30-те най-големи американски публични компании, се покачи до ново рекордно ниво, подпомогнат от 7-процентния ръст в стойността на акциите на Disney, която обяви, че над 10 млн. потребители са се регистрирали за нейната нова услуга за видео стрийминг Disney+, съобщава CNBC. 

Dow Jones напредна със 106 пункта, или с 0,38 на сто, до 27 797,49 пункта, което е исторически рекорд за индекса.

Технологичният показател Nasdaq Composite записа спад от 0,01% до 8485,11 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчете ръст от 0,12 на сто до 3095,47 пункта.

В същото време инвеститорите бяха насочили своето внимание и към търговските преговори между САЩ и Китай, където перспективите за скорошно постигане на сделка се помрачават все повече. Пекин не приема размера на селскостопанските продукти от САЩ, които Вашингтон иска да включи в сделката. Освен това Китай не е съгласен с регулациите, които според договореностите трябва да наложи върху трансфера на технологии.

Това, както и липсата на ясното относно датата и условията за подписването на споразумението от първата фаза на преговорите, понижават оптимизма на инвеститорите.

Малко по-рано тази вечер управителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл посочи по време на изслушването си пред Конгреса, че слабият растеж на производителността на труда и липсата на сериозно участие на хората в трудоспособна възраст на трудовия пазар в САЩ са основните проблеми на американската икономика.

Пауъл отбеляза, че в момента САЩ изостават от повечето водещи промишлени страни по процентен дял на трудещите се в активна възраст от общата работна сила. Според управителя на централната банка на САЩ обнадеждаващ знак е, че този дял най-накрая започва да се повишава, но са нужни допълнителни действия.

По неговите думи "много неща" могат да бъдат направени за справяне с този проблем като например създаване на програми за финансиране и за квалификация.

Акциите на Disney поскъпнаха със 7 на сто, след като компанията обяви, че е регистрирала над 10 млн. акаунта на потребители след старта на платформата за видео стрийминг Disney+. Събитието беше съпроводено от технически неизправности, които не позволиха на някои потребители да се свържат с новата услуга. В същото време цената на книжата на конкурента Netflix се понижи с 2%.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи съответно до 1,881% и 2,363 на сто.

При валутата търговия доларовият индекс отчете ръст от 0,03% до 98,34 пункта.

Еврото, от своя страна, се търгува с повишение от 0,04% спрямо долара при 1,1003 долара за евро.

На фючърсните пазари цената на петролния бенчмарк Брент се повиши с 31 цента до 62,37 долара за барел, докато тази на американския West Texas Intermediate напредна с 0,6% до 57,17 долара за барел.

Златото поскъпва с 9,60 долара до 1463,30 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още