IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идеята на американските мита - възстановяване на производствената мощ на САЩ

Според икономиста Георги Чобанов налагането на мита върху вносни китайски стоки е част от стратегията на Доналд Тръмп за подпомагане на местното производство

21:04 | 10.09.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

САЩ ще продължават да налагат мита върху китайските стоки. Това е част от стратегията на американския президент Доналд Тръмп, чиято цел е страната да си възвърне водещите позиции по отношение на производствената мощ, които Китай застрашава. Това каза проф. Георги Чобанов, икономист и директор на Центъра за икономика и политика на Китай към СУ в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според Чобанов чрез тези средства САЩ се опитват да подпомогнат своето производство и да обърнат тенденциите, които заплашват водещите позиции на страната.

Той даде своя коментар и за мащабната стратегия на Китай "Пътят на коприната". 

Според него Китай търси качествен внос, който да задоволява потребностите на жителите на страната, тъй като там има много социални проблеми. Пекин провежда постоянна политика на увеличаване на вноса.

Чобанов посочи, че Индия не гледа с добро око на тази инициатива. Страната има гранични спорове с Китай, които възпрепятстват приемането на идеята за “Пътя на коприната”.

Според икономиста в близко бъдеще няма да има сериозен отлив на компании от Китай. Работната ръка в страната вече не е толкова евтина и цените не са толкова ниски. Правителството се грижи и за някои социални аспекти като единствено това би отдръплано някои компании, тъй като те търсят евтина работна ръка.

Конфронтацията между двете най-големи икономики в света ще продължи дълго време, като ни очаква тежка битка, прогнозира той.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 4
scott
преди 5 години
Тоз "експерт" моментално да се самоубие.Ало, некадърник, чрез ПРОТЕКЦИОНИЗЪМЪ И МИТАТА донълдът казва само едно: край на глобализма. Няма нашите съюзници, приятели и подизпълнители да печелят. Ниото цент. сичко само за америка, грейт ъгейн. Светъ ше се обедини срещу нас и нема да ни купува безбожно скъпата продукцион? не са познали. вече имат дълг с лихви до небесата при нас, а имаме и морските пехотинци. та, ние шъ спичелим, подчовеците ше загубат. Това казва и това парви донълдът. битка, произведствена мощ.дрън,дрън. вече се касае за живота на варварите извън рим. просто са ядосали нерон и ше изколи или направи непопулярни дори варварите - поддръжници на рим у палестина - да речем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още