IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво тласка американците към инвестиции в чужбина?

Една от причините е пропастта между нарастващите лихвени проценти в САЩ и отрицателните лихвени проценти в Европа и Япония

09:00 | 05.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нарастващите лихвени проценти трябваше да върнат обратно парите на щатските пазари, в действителност обаче те накараха американците да инвестират в чужбина, пише The Wall Street Journal.

Една от главните причини - заради пропастта между нарастващите лихвени проценти в САЩ и отрицателните лихвени проценти в Европа и Япония, общата техника за използване на валутни форуърди за хеджиране на валутния риск по принцип тласка инвеститорите да поемат риск в чужбина.

„Ако погледнете инвеститор в САЩ, той всъщност ще получи значителна доходност в Япония и Европа - това е много интересно от гледна точка на потока", каза Джейми Фахи, глобален макростратег в Citigroup, като добави, че това може да бъде една от причините европейските капиталови пазари да надминат САЩ тази година.

Американските инвеститори вложиха 78 млрд. долара в инвестиционни фондове и борсово търгувани фондове в Япония и еврозоната през изминалата година според данните на EPFR.

В същото време движението във валутните форуърди е направило разходите за хеджиране на инвестициите в долари неразумно високи за европейските и японските инвеститори. За същия период инвеститорите от еврозоната и Япония са изтеглили 160,8 млрд. долара повече, отколкото са инвестирали в американски фондове.

През изминалата година големи американски борсово търгувани фондове (ETF) върху пазари на акции в Япония и еврозоната, отчитат значителни ръстове. Активите, притежавани от фондовете iShares MSCI Japan и iShares MSCI Eurozone ETF, са се повишили с 35% и 34%, съответно до 14 млрд. долара и 21,3 млрд. долара.

Данните от проучванията на US Treasury International Capital, които обхващат по-широка група инвестиции, показват още по-драматична картина. През годината до януари американското притежание на японски и европейски акции се е увеличило с най-бързите темпове през последните най-малко пет години, нараствайки с 1,124 трлн. долара.

Механизмът на валутните форуърди означава, че американски инвеститор може да използва 120,80 долара, за да купи днес 100 евро, а след това използва форуърден договор, за да продаде тези 100 евро за 124,60 долара за 12 месеца - възвръщаемост на първоначалните разходи - 3,14%, най-високият процент от въвеждането на еврото като разчетна единица за финансовите пазари през 1999 г.

Междувременно инвеститорът може да използва закупените евро за закупуване на европейски акции. Понастоящем индексът Euro Stoxx има дивидентна доходност от около 3,4%. В комбинация с възвръщаемостта от валутния форуърд, тази инвестиция ще има възвръщаемост от около 6,5%, ако цената на акциите остане същата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 02:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още