IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кийт Джил - или човекът, който обърна инвестиционния свят с главата надолу

Трейдърът, известен като DeepF—ingValue във форума WallStreetBets, е движещата сила на манията около GameStop

10:58 | 30.01.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg</em></p>

Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg

Инвеститорът, който помогна за насочването на вниманието на света към GameStop, довело до орда от онлайн последователи при странно пазарно рали, при което едни спечелиха, а други загубиха пари за един ден, казва, че е съвсем обикновен човек.

„Не очаквах това“, споделя 34-годишният Кийт Джил, известен като DeepF—ingValue сред почитателите на форума WallStreetBets в Reddit и като „Дада“ за двегодишната си дъщеря. Той казва, че нямал за цел да привлече вниманието на Конгреса, Федералния резерв, хедж фондове, медиите, платформи за търговия и стотици хиляди инвеститори.

„Тази история е много по-голяма от мен. Подкрепям инвеститорите на дребно и способността им да заявяват себе си“, казва Джил пред Wall Street Journal в първото си интервю след отприщването тази седмица на волатилна нова борсова игра.

За много от тях Джил, който до неотдавна работел в маркетинговия отдел на компанията Massachusetts Mutual Life Insurance, е силата зад четирицифрения ръст на цената на акциите на компанията за търговия с видео игри GameStop, скочила с над 1600% от началото на годината до петък. В сряда книжата й поскъпнаха със 135% до 347,51 долара, достигайки рекорден връх, след което изтриха 194 долара в четвъртък и отново постигнаха рязък ръст в края на седмицата. В началото на годината цената на акциите на GameStop беше едва около 18 долара.

Много онлайн инвеститори твърдят, че коментарите на Джил са помогнали за превръщането им в достатъчно голяма сила, за да предизвикат сериозни загуби за утвърдени хедж фонове и за преобръщането за момента на инвестиционния свят с главата надолу.

В сряда Джил публикува скрийншот на брокерския си акаунт си, показващ дневен ръст с около 20 млн. долара при книжата и опциите на GaemStop. „Вашата твърда ръка убеди много от нас не само да купуваме, но и да задържим акциите. Вашият пример буквално променя живота на хиляди обикновени хора. Сериозно ви благодаря, заслужил сте си всеки цент“, отговори потребител на Reddit.

Онлайн трейдъри смятат, че Джил има основната заслуга за манията около GameStop тази седмица.

На следващия ден Джил публикува друг скрийншот, показващ загуба от около 15 млн. долара. След края на търговията в четвъртък акаунтът му в E*Trade, видян от WSJ, е държал около 33 млн. долара, включително книжа на GameStock, опции и милиони в кеш.

„Той винаги е обичал парите“, казва майка му Илейн Джил. Като дете „печелеше пари от изтъркани билетчета, за които хората не са разбрали, че са печеливши. Те просто са ги хвърлили на земята… Много често в тях все пак имаше пари“, споделя тя.

Онлайн персоната на Джил – той се подвизава под псевдонима „Ревящото коте“ в YouTube, привлича десетки хиляди почитатели и подражатели, които споделят екрани на собствените си брокерски акаунти. След като манията около GameStop достигна връх тази седмица, стотици хиляди нови инвеститори са свалили приложения като Robinhood, за да се включат в екшъна, сочат данни на Apptopia.

Джил твърди, че не е агитатор, който е взел на мушка утвърдени компании, а просто човек, който смята, че инвеститорите могат да открият стойност в непривлекателни акции. Той никога не е очаквал да има легиони от почитатели, дебатиращи идентичността му онлайн, или милиони долари в акаунта си за търговия. Той бил просто баща с онлайн хоби.

Джил започнал да инвестира в GameStop около юни 2019 г., когато цената на акциите на компанията била около пет долара. По-рано същата година търговецът на видео игри търсел петия си главен изпълнителен директор за последните малко над 12 месеца. Джил продължил да купува. Въпреки че никога не е играл особено с изключение на Super Mario или Donkey Kong, той видял потенциал изпитващата затруднение компания да се съживи, привличайки нови клиенти с най-новите конзоли за видео игри.

Джил, който е висок младеж с коса до раменете, си направил канал в You Tube миналото лято и работел на приземния етаж на дома си, в Уилмингтън, щата Масачузетс, в който живее под наем, за да не пречи на дъщеря си, когато спи. В канала си той хвалел GameStop и белгийските бири. Любимата му е Delirium Tremens.

Нецензурното потребителско име на Джил във форума WallStreetBets трябвало да отрази вярата му в инвестирането в стойност – купуването на акции на компании, които не са скъпи в сравнение с основния бизнес.

Лудото препускане нагоре на книжата на GameStop, което не отговаря на стандартни показатели за корпоративна стойност, предизвика оплаквания, че инвеститори, които се обединяват, за да предизвикат подобна мания, представляват манипулация на пазара.

Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) съобщи в петък, че ще „предприеме действия, за да защити инвеститорите на дребно, когато фактите показват зловредна или манипулативна търговска дейност“. Джил казва, че не е получавал обаждане от SEC.

Мнозина на Wall Street не се съгласиха с бичите нагласи на Джил към GameStop и в резултат на това понасят силен удар. Хедж фондовете и други професионалисти в инвестициите заложиха, че акциите ще се сринат.

За да заложат срещу дадени акции, хедж фондовете заемат акции и ги продават, надявайки се да ги изкупят обратно по-късно при по-ниска цена. Това им позволява да се възползват от разликата между цените. Но като „скъсени“ акции отчетат толкова рязко рали, става болезнено и често ги принуждава да излязат от позициите, като изкупят акции на загуба. Това, от своя страна, може да доведе до рязко поскъпване на книжата, известно като short squeeze.

Мечите нагласи на хедж фондовете бяха част от причината за привличането на много малки инвеститори в GameStop, очакващи short squeeze. Джил казва, че инвестиционната му стратегия не е изцяло зависима от short squeeze, но знае, че други вероятно залагат на нея.

До момента професионалистите грешат, предоставяйки победата на Джил и други индивидуални инвеститори, които залагат силно на GameStop. Хедж фондове като Melvin Capital Management и Maplelane Capital са сред опарените и си спечелиха подигравки от надменните инвеститори в Reddit.

Много други са се насочили към GameStop в опит да отведат ралито „до луната“, както твърдят много инвеститори в Reddit. Индивидуални инвеститори се насочиха и към акциите на компании като AMC Entertainment Holdings с надеждата да се възползват от сходна инерция и да спечелят бързи пари.

Опитни трейдъри започват да вземат предвид поведението на влиятелни инвеститори като Джил и други.

Самият Джил казва, че животът му се е променил за една нощ и няма планове за бъдещето. Би искал да продължи с канала си в YouTube като „Ревящото коте“, може би да си купи къща. „Мислех си, че тази търговия ще е успешна, но никога не съм очаквал това, което се случи през последната седмица“, споделя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
За тия 33млн$ е вкарал 750к$, та не мисля, че има нужда от пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
кат Хеджфондовете обират парите на оръфляцитe си е в реда на нещата, ама като стане обратното е "незаконно" и брокера банвал .... Същите *** номера на Сашофската Компартия, като е навънка е "Износ на Демокрация" ама като стане вътре е "Бесен Вандализъм, Популизъм и Тръмпизъм" .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
abdul
преди 3 години
"Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) съобщи в петък, че ще предприеме действия, за да защити инвеститорите на дребно, когато фактите показват зловредна или манипулативна търговска дейност."а ся де.зловредна търговска дейност.. някакви злодеи има на пазара.. със черни душ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още