IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пелоси и Манучин отново не можаха да постигнат сделка за нов пакет стимули*

По-рано през деня финансовият министър изрази надежда, че може да постигне споразумение до четвъртък

21:30 | 30.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;&nbsp;Stefani Reynolds/Bloomberg</p>

Снимка:  Stefani Reynolds/Bloomberg

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси и финансовият Министър Стивън Манучин не успаха да постигнат споразумение за нов пакет стимули за борба с последствията от коронавирусната пандемия. двамата разговаряха повече от 90 мин. в сряда.

По-рано през деня Манучин заяви, че вижда още една сериозна възможност за договаряне на сделка с Конгреса за. Той заяви, че ще предложи на демократите помощи в размер на 1,5 трлн. долара, съобщава Bloomberg.

Той посочи в сряда, че офертата на администрацията е подобна на предложението на двупартийната група от Камарата на представителите, която предвижда увеличение на средствата до 2 трлн. долара, ако коронавирусната пандемия продължи повече от очакваното. Но дори и така сумата е под 2,2-та трлн. долара, които демократите предложиха в понеделник, като се очаква тепърва да предстоят дебати.

Манучин заяви, че се надява въпросът да бъде изгладен до четвъртък.

Подновения оптимизъм за възможно скорошно договаряне на сделката подкрепи Wall Street, като и трите водещи индекса към 21 ч. българско време напредват с по над 1,5%. Но над час по-късно ръстовете са стопени до 0,7% за Dow Jones Industrial Average и по 0,3% за Nasdaq и S&Р 500.

„Независимо дали приключим тази сделка или не, аз съм уверен, че ще продължим да имаме икономически растеж и възстановяване“, каза Манучин. „Уверен съм, че ще може да постигнем нещо, и ако това не стане, ще се върнем и ще работим по това след изборите“, допълни той.

Той също така подчерта, че е необходима повече подкрепа за авиокомпаниите, тъй като те са изправени пред риска от масови съкращения на персонал. Министърът обаче уточни, че не очаква да бъде постигната самостоятелна сделка за авиопревозвачите.

Преговорите между администрацията на Доналд Тръмп и демократите в Конгреса се намират в критична точка. Пелоси или може да договори сделка с Белия дом, или доминираната от демократи Камара ще гласува нейния план за 2,2 трлн. долара без подкрепата на републиканците. Последното ще позволи на членовете й да напуснат града за участие в предизборната кампания в страната. На 3 октомври, освен президентски избори, ще се проведат и частични избори за Конгрес.

Ако не бъде постигнато споразумение, демократите може да гласуват до четвъртък. Точната дата ще зависи от резултата от разговорите между Пелоси и Манучин в сряда. Републиканската партия вече отхвърли предложението на демократите, което според нея е прекалено щедро. Според лидера на републиканците в Сенат Мич Маконъл пакетът на демократите е пълен с „отровни хапчета“, които не са свързани с пандемията.  

И макар текстът да дава малко повече яснота да предложението на демократите, то таванът му не се доближава дори близо до това, което републиканците казаха, че ще подкрепят. Президентът Доналд Тръмп сигнализира, че е склонен да приеме до 1,5 трлн. долара помощи, каквото е предложението на двупартийната група в Сената. Това е с 650 млрд. долара повече от първоначалната оферта на републиканците от по-рано този месец.

Представители и от двете партии вече изразяваха съмнения, че различията могат да бъдат изгладени. Песимизмът за постигането на споразумение бе едно от основните притеснения, което накара пазарите да потънат във вторник, когато американските индекси записаха първия си спад от четири дни.

*Информацията е актуална към 22:20 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още