Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Очертава се рекордна година за соларната индустрия в САЩ

Анализатори очакват в страната да бъдат добавени нови соларни централи с капацитет 26,4 гигавата през 2021 г.

Очертава се рекордна година за соларната индустрия в САЩ

Снимка: Investor.bg

Новите соларни инсталации в САЩ се увеличават с 45% през второто тримесечие на 2021 година, показва доклад на Wood Mackenzie, изготвен съвместно с Асоциацията на индустрията за соларната енергия, цитиран от Ройтерс. Така само през пролетните месеци в страната са инсталирани нови соларни панели с капацитет 5,7 гигавата.

Очакванията са, че през тази година новите соларни инсталации ще бъдат 26,4 гигавата, което е ръст от 8% спрямо предходните прогнози на индустрията.

Още по темата

Увеличението е факт благодарение на повишеното търсене на соларна енергия от корпоративния свят на САЩ. Компаниите в страната търсят начин да постигнат целите за намаляване на емисиите въглероден диоксид, а в същото време и физическите лица са привлечени от възможностите да произвеждат собствена чиста енергия.

Всъщност соларните инсталации са над половината от новите енергийни централи в САЩ през последните месеци и вече задминават и вятърните турбини, и мощностите, използващи природен газ.

Проучването на Wood Mackenzie обаче показва и някои рискове за очаквания сериозен ръст на индустрията - включително и проблеми с мрежата, свързани с пандемията от коронавируса, митата за внос на соларни панели и забраната за внос на оборудване от Синдзян - уйгурския автономен регион в Китай.

Забраната за внос беше наложена през юни заради опасения, че в региона се извършва принудителен труд. Именно тя е най-големият риск за соларната индустрия в следващите месеци, коментират анализаторите. Липсата на оборудване може да доведе до забавяне на реализацията на проектите.

Като цяло соларната индустрия се радва на бързо намаляващи разходи, които направиха технологията конкурентна на изкопаемите горива. Но през миналата година цената за оборудването скочи с 12,5%. Това забави някои проекти, но засега не се отразява дългосрочно върху търсенето.

Индустрията се радва на подкрепата на властите в страната, след като Конгресът одобри субсидии за соларните инсталации, включително и удължаване на срока за данъчните облекчения, които получава бизнесът. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Новата публична компания на Тръмп разпали страстите на трейдърите