IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп ще поиска 8,6 млрд. долара за строителството на стената с Мексико

Предложението включва още 5 млрд. долара за министерството на националната сигурност и още 3,6 млрд. долара във фондове за ново строителство

13:27 | 11.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп има планове да поиска 8,6 млрд. долара за изграждането на допълнителни заграждения по южната граница на САЩ в рамките на предложението му за нов бюджет, което ще бъде публикувано в понеделник. Това създава нови предпоставки за сблъсъци с Конгреса около проекта за обещаната стена по границата с Мексико.

Предложението на държавния глава включва допълнително финансиране в размер на 5 млрд. долара за министерството на националната сигурност и още 3,6 млрд. долара във фондове за ново строителство. Освен това ще са необходими и допълнителни 3,6 млрд. долара за възстановяване на вече присвоени средства, които Тръмп иска да използва за строителството на стената.

Това посочва високопоставен представител на администрацията пред Bloomberg.

Искането на президента е в допълнение към средствата, които той се надява да пренасочи с изпълнителна заповед, след като обяви извънредно положение заради ситуацията по границата през февруари.

Белият дом се опитва да си осигури финансиране – чрез тазгодишния бюджет, извънредното положение и предишни разпределения, за стената, дълга 722 мили (1162 км) на базата на цена от 25 млн. долара на миля.

„Целият въпрос за стената, за граничната сигурност, е от първостепенно значение“, заяви директорът на националния икономически съвет Лари Къдлоу. „Имаме криза тук“, допълни той.

В края на 2018 г. Тръмп отхвърли двупартийно споразумение за финансиране, тъй като то не включваше достатъчно средства за строителството на стената. Това доведе до 35-дневна частична парализа на държавната администрация. Той се съгласи да позволи подновяване на работата, след като законодателите му предоставиха 1,375 млрд. долара за нови строежи по границата. След това последва и обявяването на извънредно положение.

В петък източници на CNBC разкриха и някои други параметри на предложението за бюджет на Белия дом. Според тях той се очаква да бъде небалансиран въпреки оптимистичните прогнози за икономически растеж и дълбоките съкращения в целевите държавни разходи.

Бюджетът също така предвижда ръст на икономиката с годишен темп от 3% - по-висок от прогнозите на редица анализатори. От своя страна дефицитът се очаква да се запази въпреки плановете на администрацията за по-дълбоко свиване на целевите разходи по програми извън министерството на отбраната. Според изпълняващия длъжността директор на Службата за управление и бюджет Ръс Воут администрацията ще се опита да постигне 5-процентно съкращение на разходите. Той обаче не уточни на каква основа ще е понижението. Според източниците то ще се изчислява спрямо тавана на разходите, зададен в Закона за бюджетния контрол от 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още