IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street се възстановява от разпродажбата от изминалата седмица*

Акциите на GameStop поевтиняват с 20%, след като в рамките на миналата седмица те прибавиха около 400% към стойността си

18:21 | 01.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват първата сесия от седмицата с ръстове на фона на растящата тревога сред инвеститорите относно спекулативната търговия на дребно с акции, довела до най-големия спад на Wall Street от октомври насам, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отчита ръст от 0,33% до 30 080,27 пункта.

Широкият измерител S&P 500 напредва с 0,60 на сто до 3736,69 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite прибавя 119,32 пункта, или 0,91%, към стойността си, изкачвайки се до равнище от 13 190,01 пункта.

Акциите на GameStop поевтиняват с 20%, след като в рамките на миналата седмица те прибавиха около 400% към стойността си. Инвеститорите са притеснени, че ако GameStop продължи да расте по толкова волатилен начин, това може да се отрази на финансовите пазари, причинявайки загуби на брокери като Robinhood и принуждавайки хедж фондове, които залагаха срещу акциите, да продават други ценни книжа, за да наберат пари.

Има опасения и че манията около GameStop е признак за по-голям балон на пазара, а спукването му може да причини сътресения и да нанесе тежък удар на инвеститорите на дребно. Редица конгресмени призоваха също за разследване на хаотичната търговия. Комисията за ценните книжа и борсите съобщи в петък, че ще направи преглед на действията на регулатори, за да установи дали взетите решения са били в ущърб на инвеститорите.

щатски щатски

„Завръщането на волатилността през последната седмица беше предизвикано по-скоро от пазарното позициониране, отколкото от опасенията около растежа“, посочва Марк Хафеле, старши инвеститор в UBS.

В тази връзка главният прокурор на Тексас Кен Пакстън обяви в събота вечерта, че е поискал информация от Robinhood и редица други онлайн брокери, за да разбере дали всичко с ограниченията за търговия с акции от GameStop и няколко други компании е законно.

Очевидно има споразумения между хедж фондовете и платформите за търговия и уеб сървърите, за да се избегнат заплахите за тяхното господство на пазара, смята Пакстън. Компаниите от Wall Street не трябвало да ограничават обществения достъп до свободния пазар в своя полза, казва прокурорът. 

Книжата на Alphabet поскъпват с 2%, след като стана ясно, че Google Play Store скоро ще допуска приложение за залози. Приложенията ще са налични само в страни и райони, в които специфичният тип залагания са позволени от закона.

Цената на акциите на Tesla нараства с 2,48 на сто. В рамките на днешния ден главният изпълнителен директор на компанията Илон Мъск говори пред новата социална платформа Clubhouse, като обяви, че една от неговите компании е свързала мозъка на маймуна с проводници, които ѝ позволяват да играе видео игри. Мъск призова в същото време доставчиците на батерии за електромобили да увеличат производството, тъй като Tesla планира значителен ръст в доставките на електрически превозни средства през тази и следващите години.

Акциите на Microsoft, Apple, Facebook и Amazon поскъпват съответно с 1,43%, 1%, 0,39 на сто и 2,7%.

По отношение на политиката инвеститорите обърнаха внимание и на новината за групата от републикански сенатори, които изпратиха писмо до президента Джо Байдън, в което настояват да обмисли по-скромен помощен пакет, свързан с коронавируса от първоначално предвидените 1,9 трлн. долара фискални стимули. Предложението на групата ограничава размера на плащанията в брой на гражданите от 1400 на 1000 долара.

През тази седмица се очакват финансовите отчети на още 99 компонента от S&P 500 включително на Alphabet, Amazon, Alibaba, Snap, Exxon, Biogen, Pfizer и Chipotle.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни облигации се понижава съответно до 1,074% и 1,847%.

Доларовият индекс записва ръст от 0,37% до 90,92 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент нараства със 79 цента до 55,83 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек петрол WTI поскъпват с 1,2 на сто до 52,81 долара за барел.

Златото се търгува при цена от 1856,30 долара за тройунция, докато стойността на среброто доближава 6-месечен връх от 28,48 долара.

*Информацията е актуална към 17:16 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още