IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зигмар Габриел: "Северен поток 2" не е работа на САЩ

Това е европейско решение, проектът е в съответствие с европейските правила и закони, казва бившият германски външен министър

08:31 | 18.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg</em></p>

Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Малко преди очакваната с нетърпение реч на президента на САЩ Джо Байдън на виртуалната конференция по сигурността в Мюнхен бившият външен министър на Германия Зигмар Габриел (SPD) отхвърли критиките на САЩ към германско-руския газопровод „Северен поток 2“ в Балтийско море. „От гледна точка на европейския суверенитет това въобще не засяга САЩ“, каза председателят на Atlantik-Brücke пред вестник Die Welt.

„Мисля, че това е европейско решение - с всички възможности и рискове. Но не е американско. Проектът е в съответствие с европейските правила и закони“, каза Габриел.

САЩ се противопоставят на тръбопровода, който би трябвало да транспортира 55 милиарда кубически метра природен газ от Русия до Германия годишно, защото искат да предотвратят прекалената зависимост на Европа от руските енергийни доставки. Привържениците на газопровода, от друга страна, отдавна обвиняват американците, че просто искат да продадат своя втечнен газ в Европа.

Критиците призовават да бъде спрян „Северен поток 2“ и заради отношението на Русия към наскоро осъдения кремълски критик Алексей Навални.

Габриел посочи, че правителството на Байдън наскоро е спряло изграждането на петролопровода Keystone XL от Канада до САЩ и „сега се фокусира още повече върху по-вредния за климата фракинг. Но това си е работа на американците, а не на европейците".

На конференцията в петък (19 февруари) Байдън ще се обърне към европейска публика за първи път от встъпването си в длъжност на 20 януари. Най-важната експертна среща в света по политиката за сигурност всъщност трябваше да се проведе между 19 и 21 февруари в хотел Bayerischer Hof в Мюнхен. Поради пандемията сега тя се превръща в дигитално събитие и ще продължи малко под три часа (от 16:00 до 18:45 местно време).

Габриел очаква от речта на Байдън новият президент да потвърди, че „САЩ се завръщат като реален партньор и са заинтересовани да работят с други - особено с нас, европейците". За разлика от своя предшественик Доналд Тръмп, Байдън разчита на европейските съюзници и НАТО и възнамерява да ги укрепи, смята бившият германски министър.

„Джо Байдън вероятно ще обърне внимание на сложните отношения с Русия и Китай и няма да игнорира критични теми като „Северен поток 2“. И той със сигурност ще се обърне към нас за амбициозна политика в областта на климата“, каза Габриел.

В конференцията за сигурност в Мюнхен освен Байдън ще участва и канцлерът Ангела Меркел. Основната тема ще бъде новото начало на трансатлантическите отношения след смяната на властта в Белия дом. Освен това се очаква да се засегнат и теми като опазването на климата и пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още