Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Социални мрежи

Американците над 65 г. са споделяли повече фалшиви новини във Facebook от младите

Nикоя възрастова група не е била толкова активна около изборите за президент в САЩ, колкото тази на и над 65-годишните, сочи ново проучване

Американците над 65 г. са споделяли повече фалшиви новини във Facebook от младите

Снимка: Архив Ройтерс

Когато става дума за споделяне на фалшиви новини във Facebook по време на изборите за президент на САЩ през 2016 г., никоя възрастова група не е била толкова активна, колкото тази на и над 65-годишните, сочи ново проучване, цитирано от The New York Times.

Проучването, публикувано тази седмица от Science Advances, определя колко агресивни са били възрастните хора в разпространяването на дезинформация, а разкритията предполагат, че споделянето на подобни истории е било сравнително рядко.

Американският потребител на Facebook на възраст на и над 65 години е публикувал средно седем пъти повече публикации от уебсайтове за фалшиви новини, отколкото хората на и под 29-годишна възраст, сочи проучването. Като това важи независимо от идеологията, политическите пристрастия, образователното ниво. Заключението е, че по-възрастните потребители просто споделят повече дезинформация.

Но преди да обвините възрастните американци за изкривяване на политическия дискурс, обърнете внимание на основната констатация на проучването: споделянето на статии от такива проблемни източници не е било чак толкова често.

Още по темата
"Изглежда това е направено от сравнително малък брой хора и като цяло това е било нещо рядко“, коментира Андрю Гес, професор по политика и връзки с обществеността в Princeton University, който е водещ на изследването.

Разкритията съвпадат с предишните проучвания на професора, в които той и други експерти са открили, че фалшивите новини са имали по-ограничено влияние в САЩ, отколкото някои хора вярват.

В проучването от тази седмица професор Гес и двама негови колеги от New York University – Джонатан Нейглър и Джошуа Тъкър, са установили, че само 8,5% от проучените потребители на Facebook са споделили поне един линк към фалшива новина.  

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

1
 
2
 
5
khao до: ABBA
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
така е бре, и другаря Къс се е излекувал като мина на другия бряг, знаем :):)
3
 
3
 
4
ABBA до: khao
преди 5 месеца
Я провери да видиш, че у янките вече нормалната мъжественост е болест, която трябва да се лекува.

И това не е гаргара, а истинска новина, 100%, за която нашите преститутки не искат да говорят. Я направете справка със становището на топ американските психиатри! Или не ви стиска?
5
 
3
 
3
khao до: ABBA
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
викаш хубавото е че в руската *** няма хора над 65, и няма как да се заблудят, а ако има случайно останал някой той е пиян-залян спящ до някоя кофа !
нет интернет, нет проблем !
4
 
3
 
2
dddd до: ABBA
преди 5 месеца
Става въпрос за старческа деменция.
5
 
7
 
1
преди 5 месеца
Американците над 65 г. са споделяли повече фалшиви новини във Facebook от младите

Ъмдам, т'ва е нормалното поколение на Америка.
Щом според щатските топ психиатри нормалната мъжественост вече е болест, която трябва да се лекува, всичко нормално при янките
вече се брои за извращение!

Още от Социални мрежи
Вълна от саудитци се прехвърля от Twitter в социална мрежа, подкрепяща Тръмп