Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Софтуер

Две години след придобиването GitHub все още създава проблеми на Microsoft

Технологичният гигант продължава да има сблъсък на мненията с потребителите на GitHub

Две години след придобиването GitHub все още създава проблеми на Microsoft

Снимка: Michael Short/Bloomberg

През 2018 г. Microsoft направи едно от най-скъпите придобивания в историята си, като похарчи 7,5 млрд. долара за сайта за споделяне на код GitHub, пише CNBC.

Двете компании не си паснаха лесно. GitHub е използвана от над 50 млн. разработчици, които са склонни да бъдат откровени, включително когато става въпрос за неща, които не харесват в Microsoft.

Сделката продължава да носи неочаквани предизвикателства, като скорошния спор с Асоциацията на звукозаписната индустрия в Америка (RIAA). През октомври RIAA призова GitHub да свали youtube-dl – част от софтуер с отворен код, която позволява на хората да свалят видеа от YouTube и от други онлайн услуги.

Софтуерът изчезна от интернет, а потребителите му открито се противопоставиха на това решение.

В уебсайта един от тях описва случилото се като „срам за GitHub” и твърди, „че придобиването от Microsoft наистина беше грешка“. Друг призовава Microsoft да напусне RIAA, организацията, която се състои предимно от звукозаписни компании и музиканти.

Подобно на Amazon, Apple и Google, Microsoft се сблъсква с всякакви предизвикателства, свързани с нейния бизнес, независимо дали те идват от множеството ѝ конкуренти, от милионите потребители, от жадните за печалба инвеститори или от политици, притеснени за конкуренцията. GitHub – място за съхранение на проекти с отворен код, създава различно напрежение.

Още по темата

Някои проблеми GitHub може да реши като се придържа към исканията на протестиращите потребители. Други са по-чувствителни, като работата на компанията с Имиграционните и митническите служби на Съединените щати (ICE).

GitHub е отказала да прекъсне връзките си с ICE, което накара някои служители да напуснат, след като агенцията поднови договора си за използване на софтуера на GitHub. В края на миналата година ключови потребители на GitHub публикуваха отворено писмо, в което настояват GitHub да прекрати договора, припомняйки, че агенцията отделя деца от родителите им и извършва други дейности. Стотици служители на GitHub подписаха вътрешна петиция платформата да спре работата си с ICE, обявиха двама бивши служители, пожелали да останат анонимни.

GitHub не е отговорила на запитванията за коментар.

Адресирайки проблема с ICE, GitHub заяви, че е против разделянето на семейства. Компанията посочи, че няма споразумение с агенцията, не ѝ предоставя консултантски услуги и „няма яснота как се използва този софтуер, освен за разработка на софтуер и контрол на версиите".

Microsoft беше критикувана, отделно от GitHub, за това, че предоставя облачни услуги на ICE, въпреки че през 2018 г. компанията заяви, че „поразена“ от практиката за разделяне на семейства.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
0
 
7
khao до: фиг.1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
В света на отворения код понякога отцепниците се обединяват в нов проект
---
хахаа, очевидно не си го виздал тоя свят ... А сега сериозно, работата вече отива на много злеее. Тия пееераси трябва да се озаптят най-после.
1
 
2
 
6
pioner до: фиг.1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
За това има едно много интересно дело между Google и Oracle което ако продължи да се развива както в момента ще останат само корпорации. А тези квичащите ще им станат "крепостни" не че сега не са.
0
 
0
 
5
abdul до: Стоян Петров
преди 1 месец
Няма профилна снимка
динко е опън сорс, мани ги тия митничантаджии.
1
 
1
 
4
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Не съм чул някой да протестира срещу гранична полиция или дирекция миграция в България. Всички се кефите на Динко.
1
 
4
 
3
преди 1 месец
прайте си GitHub2 зимате си нещата от първия сайт и черта в новия и те така, тез Микрософта поредната държавна компания коят "излязяла от гаража" с поставения Били който нема диплома за нищо, коет пипне и пипката го хваща после става само за скрап ...

Още от Софтуер
Ръст на курса от 1700% за 5 седмици? Не, не става въпрос за биткойн, а за Gamestop